Trump megint alulmaradt

Mexikó nem fog fizetni az Egyesült Államokkal közös határán felépítendő falért, ahogy azt Donald Trump amerikai elnök kezdeményezi - közölte internetes oldalán vasárnap a mexikói külügyminisztérium.
Domokos László, 2017. augusztus 28. hétfő, 08:05
Fotó: MTI/EPA

A dokumentumban a tárca azt írta: "A mexikói kormány mindig is hangsúlyozta, hogy országa semmilyen körülmények között nem fog fizetni a fal vagy más akadály felépítéséért az Egyesült Államok területén, a mexikói határvonalon. Ez nem Mexikó tárgyalási stratégiája, hanem egy olyan álláspont, amely megfelel az ország szuverenitásának és nemzeti méltóságának.

Korábban, vasárnap Donald Trump egy olyan országként írta le Mexikót, ahol a világon az egyik legmagasabbak a bűnözés mértéke. Egyben emlékeztetett arra, hogy szükséges falat emelni a két ország határán - számolt be az InfoRádió az MTI híre alapján.

A fal építése a közös határon egyike Trump választási ígéretének. A létesítmény létrehozásáról még január 25-én rendelkezett az amerikai elnök, aki többször is bejelentette, hogy annak árát Mexikó fogja megtéríteni. A fal hossza több mint háromezer kilométeres lenne.

Enrique Pena Nieto mexikói elnök ugyanakkor határozottan elutasította az országaik közé emelendő akadály finanszírozását.

HOZZÁSZÓLÁSOK