A CBS, nevek említése nélkül, a Wall Street elemzőire hivatkozva latolgatta kedden este, hogy a piacok váratlanul inkább Donald Trump győzelmére fogadnak, és nem Hillary Clintonéra.

A televízió szerint az FBI legújabb, pénteki bejelentése, miszerint újraindítják a nyomozást Clinton bizalmas munkatársnőjének emailjei miatt, megváltoztatta a hangulatot az Egyesült Államok vezető pénzügyi köreiben.

A CBS meg nem nevezett elemzői szerint a Wall Street Hillary Clintont a "status quo" jelöltjének tekinti, és megelégedéssel fogadta, hogy vezet a felmérésekben, mert a piac így arra számíthatott, hogy Clinton a jelenlegi politikai elit tagjaként nem mondja fel a kereskedelmi megállapodásokat, és nem emeli az importvámokat sem, mint ahogy Trump ígéri. Ennek megfelelően - mivel a közvélemény-kutatási adatok Clinton előnyét mutatják Trumppal szemben -, a részvény-árfolyamoknak is erősödniük kellene. Ám nem így történik.

Elemzők szerint a részvénypiacokon napok óta idegesség tapasztalható, és minél gyöngébb a tőzsde teljesítménye a választás napjához közeledve, annál erősebbek a nem hatalmon lévő párt jelöltjének esélyei. A szakértők rámutatnak arra is, hogy fokozatosan emelkedik az arany ára, és erősödik a dollár is, és ezt szintén Trump számára pozitív jelzésként értékelik. (Hasonló eredményre jutott a CNBC.com is, erről itt írtunk bővebben.)

A Moody's Analytics - amely a Moody's hitelminősítő elemzésekkel foglalkozó intézete - ugyanakkor egyértelműen Hillary Clinton győzelmét jósolja. Az intézet, amely az utolsó kilenc elnökválasztás eredményét szinte mérnöki pontossággal jósolta meg, modellezte a választási folyamatot és az eddigi eredményeket, és ennek alapján állította össze kedden nyilvánosságra hozott elemzését. E szerint a folyamatosan az átlagnál alacsonyabb üzemanyagárak és Barack Obama elnök óriási - és hónapok óta folyamatos - népszerűsége két kulcsfontosságú tényező Hillary Clinton győzelméhez.  A Moody's Analytics szerint Hillary Clinton az elektori kollégium 332 voksát szerzi meg, míg a republikánusok elnökjelöltjének, Donald Trumpnak csak 205 elektor bizalmát és szavazatát sikerül majd elnyernie.

Modelljüket az elemzők nem az egyéni képviselők vagy szenátorok közti versengésre alapozták, hanem az egyes államok gazdasági és politikai helyzetére, valamint történelmére. Ugyanakkor Dan White közgazdász, az elemzés egyik készítője arra is felhívta a figyelmet, hogy a 2016-os elnökválasztás sajátosságaiból adódóan a választók a korábbi évektől eltérően reagálnak majd a változó gazdasági és politikai környezetre, és emiatt a kidolgozott modell előrejelzései - kivált az egyes államokat érintő megállapítások - akár tévesek is lehetnek.

Kedden a Reuters és az Ipsos is nyilvánosságra hozott egy közös felmérést, és ez szintén Hillary Clinton győzelmét jelzi. A felmérés szerint Clinton - 95 százalékos valószínűséggel - 278 elektori voksot kap majd, az elnökséghez pedig 270 elektor támogatására van szükség.