Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"Furcsa dolog lenne, de előfordulhat" - mondta Donald Trump amerikai elnök a barátságról vasárnap vietnami sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre elmondta. "Ha megtörténne, az jó lenne Észak-Korea számára, de több más ország, sőt az egész világ számára is. Akár meg is történhetne. Nem tudom, hogy meg fog-e, de nagyon-nagyon jó lenne" - idézte Trumpot az MTI.

A politikus provokációk helyett szeretne előrelépést látni az észak-koreai kérdésben. "Ha minket provokálnak, a világot provokálják, és ezt nem szeretnénk."

Tran Dai Quang vietnami elnökkel közös hanoi sajtótájékoztatóján Trump nyomatékosította, hogy az amerikai hírszerzés oldalán áll a tavalyi elnökválasztási kampányra gyakorolt orosz befolyás kérdésében. A politikus leszögezte: a hírszerzést jelenleg remek emberek vezetik, éppen ezért nincs oka kételkedni annak hitelességében és megbízhatóságában.

Az amerikai vezető ugyanakkor hozzátette: hisz Vlagyimir Putyin orosz elnöknek is, aki az amerikai titkosszolgálatok eredményei ellenére tagadta, hogy Moszkva beavatkozott volna a választásba. Trump jelezte: nem akar vitázni Putyinnal erről, inkább szeretne együttműködni Oroszországgal a szíriai, észak-koreai és ukrajnai válság megoldása érdekében. (Ez lett a vietnami Trump-Putyin találkozóból.)

Az elnök felajánlotta közvetítői segítségét a Dél-kínai-tenger körüli vita rendezéséhez. Kína a többi környékbeli ország - köztük Vietnam - követelésére fittyet hányva szinte teljes egészében magáénak szeretné a sűrű forgalmú területet. Trump elismerte, hogy Peking hozzáállása gondot okoz a térségben. Az amerikai elnök korábban Kínával is tárgyalt a kérdésről. Washington a hajózás szabadságát hirdető térségbeli műveleteivel többször tört már borsot a pekingi vezetők orra alá.

Quang elnök jelezte: Vietnam a viták békés rendezésében hisz, amelynek alapja a nemzetközi jog. Ez Vietnam szerint nem támasztja alá a kínai követeléseket. Vietnam és az Egyesült Államok több gazdasági egyezményt kötött Trump látogatása alatt. Az amerikai elnök helyi idő szerint kora délután tovautazik a Fülöp-szigetekre, 12 napos ázsiai körútjának utolsó állomására - írja az MTI-re hivatkozva az inforadio.hu.

A kép forrása: Nicholas Kamm/AFP