Trump meglepően nyilatkozott Észak-Koreáról

Trump nem tartja elképzelhetetlennek, hogy egy napon barátok lesznek Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel.
Domokos Erika, 2017. november 12. vasárnap, 10:26
Fotó: AFP

"Furcsa dolog lenne, de előfordulhat" - mondta Donald Trump amerikai elnök a barátságról vasárnap vietnami sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre elmondta. "Ha megtörténne, az jó lenne Észak-Korea számára, de több más ország, sőt az egész világ számára is. Akár meg is történhetne. Nem tudom, hogy meg fog-e, de nagyon-nagyon jó lenne" - idézte Trumpot az MTI.

A politikus provokációk helyett szeretne előrelépést látni az észak-koreai kérdésben. "Ha minket provokálnak, a világot provokálják, és ezt nem szeretnénk."

Tran Dai Quang vietnami elnökkel közös hanoi sajtótájékoztatóján Trump nyomatékosította, hogy az amerikai hírszerzés oldalán áll a tavalyi elnökválasztási kampányra gyakorolt orosz befolyás kérdésében. A politikus leszögezte: a hírszerzést jelenleg remek emberek vezetik, éppen ezért nincs oka kételkedni annak hitelességében és megbízhatóságában.

Az amerikai vezető ugyanakkor hozzátette: hisz Vlagyimir Putyin orosz elnöknek is, aki az amerikai titkosszolgálatok eredményei ellenére tagadta, hogy Moszkva beavatkozott volna a választásba. Trump jelezte: nem akar vitázni Putyinnal erről, inkább szeretne együttműködni Oroszországgal a szíriai, észak-koreai és ukrajnai válság megoldása érdekében. (Ez lett a vietnami Trump-Putyin találkozóból.)

Az elnök felajánlotta közvetítői segítségét a Dél-kínai-tenger körüli vita rendezéséhez. Kína a többi környékbeli ország - köztük Vietnam - követelésére fittyet hányva szinte teljes egészében magáénak szeretné a sűrű forgalmú területet. Trump elismerte, hogy Peking hozzáállása gondot okoz a térségben. Az amerikai elnök korábban Kínával is tárgyalt a kérdésről. Washington a hajózás szabadságát hirdető térségbeli műveleteivel többször tört már borsot a pekingi vezetők orra alá.

Quang elnök jelezte: Vietnam a viták békés rendezésében hisz, amelynek alapja a nemzetközi jog. Ez Vietnam szerint nem támasztja alá a kínai követeléseket. Vietnam és az Egyesült Államok több gazdasági egyezményt kötött Trump látogatása alatt. Az amerikai elnök helyi idő szerint kora délután tovautazik a Fülöp-szigetekre, 12 napos ázsiai körútjának utolsó állomására - írja az MTI-re hivatkozva az inforadio.hu.

A kép forrása: Nicholas Kamm/AFP

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

troll, 2017.11.12 11:13

észak korea akar a legkevésbé háborút, épp azért fejlesztik a nukleáris arzenált, hogy elrettentség washingtont egy agressziótól.

ugyanakkor remekül jön az észak koreai feszültség pekingnek, moszkvának ,teheránnak ás assadnak is.

így lekerült a napirendről a kína elleni kereskedelmi korlátozások és a dél kínai tenger ügye , de kelet ukrajnával és a szír helyzettel sem foglalkozik washington .
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html