Trump nem visszakozik, nem kivételez

Az amerikai elnök a világ több vezetőjével is beszélt az acél és az alumínium importvámjának tervezett bevezetéséről, és nem fontolgat semmilyen kivételt - idézi Wilbur Ross amerikai gazdasági miniszter vasárnapi kijelentését az MTI.
Szabó Dániel, 2018. március 4. vasárnap, 17:16
Fotó: AFP

"Tudom, hogy számos vezetővel beszélt. A döntés az övé... Nem hallottam tőle eddig kivételről" - közölte a miniszter az ABC televíziónak adott interjújában.

Donald Trump elnök csütörtökön jelentette be, hogy 25 százalékos vámot akar kivetni az importált acélra és 10 százalékosat az alumíniumra, hogy védje a hazai termelőket. A bejelentés éles bírálatot váltott ki az Egyesült Államok kereskedelmi partnereiből. Az Európai Unió válaszlépéseket helyezett kilátásba. Valamint szakértők szerint óriási öngól lehet a merkantilista intézkedés - ahogy azzal részletes elemzésében a Napi.hu is foglalkozott.

"Hibás az a nézet, hogy a vám miatt rengeteg munkahely megsemmisül, és nőnek az árak" - mondta Ross, akit az elnök mozgósított a tervei megvédésére a sajtóban Peter Navarro kereskedelmi főtanácsadóval együtt.

Gary Cohn nemzetgazdasági főtanácsadó és Steven Mnuchin pénzügyminiszter viszont hónapok óta próbálja lebeszélni Trumpot az agresszív vámtarifák bevezetéséről, de az elnök nem fogadta meg a tanácsukat - mondta a brit hírügynökségnek egy név nélkül nyilatkozó washingtoni kormányzati illetékes.

Az Egyesült Államokban 140 ezren dolgoznak a megvédeni kívánt acélgyártásban, míg az acélt vásárló iparágakban 6,5 millióan - jegyzi meg a hírügynökség, és olyan közgazdászokat idéz, akik szerint ha a fogyasztóknak többet kell fizetniük a gépkocsikért és a vállalatoknak a nehézgépekért, az kárt okozhat az amerikai gazdaságnak.

Az amerikai gazdasági miniszter ezzel szemben azt állítja, hogy a vám bevezetése mindössze fél százalékkal emeli meg a gépkocsik árát.

A fotó forrása: Jim Watson/AFP.

HOZZÁSZÓLÁSOK