Trump helyi idő szerint kedd este jelentette be, hogy Neil Gorsuch bírót jelölte az Egyesült Államokban az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelső bíróság tagjának a tavaly elhunyt Antonin Scalia helyére. A Demokrata Párt vezető politikusai bojkottot helyeztek kilátásba.  A kongresszus két vezető demokrata párti politikusa, Nancy Pelosi, a képviselőház és Chuck Schumer, a szenátus demokrata párti frakciójának vezetője elutasította Gorsuch jelöltségét - írja az MTI.

Pelosi televíziós nyilatkozatában - felidézve Gorsuch bíró állásfoglalásait az egészségbiztosítást, vagy a fegyverviselést illetően - azt mondta, hogy Gorsuch jelölése " rendkívül ellenséges kinevezés" és "nagyon rossz döntés", mert szerinte a coloradói bíró nem képviseli "az amerikai közjogi gondolkodást". Chuck Schumer szenátor kijelentette, hogy "foggal-körömmel" harcolni fog minden olyan jelölt ellen, aki megítélése szerint nem az amerikai jogi gondolkodás főirányát képviseli.

Sean Spicer, a Fehér Ház szóvivője reagálásában leszögezte: a demokraták "politikai játszmába" kezdtek és ezt "szomorú üzenetnek" minősítette.  Az elnök szerdán délelőtt tanácskozott a legfelső bíróság néhány tagjával, majd megbeszéléseket folytatott a szenátus republikánus vezetői politikusaival. Arra bíztatta Mitch McConnellt, a szenátus republikánus frakciójának vezetőjét, hogy - úgymond - "nukleáris támadást" indítson, azaz kövessenek el mindent az említett cél megvalósítása érdekében. Ez azt jelenti, hogy esetleg megváltoztatják a szavazás szabályait is, úgy, hogy elegendő legyen a többségi voks.

Legutóbb 2006-ban fordult elő, hogy a szenátusban megpróbálták megakadályozni egy főbíró-jelölt kinevezését. Akkor Samuel Alito, ifjabb George W. Bush elnök jelöltje elé próbáltak akadályokat gördíteni, de kudarcot vallottak.