"Nagyon fájdalmas két hét" vár az amerikaiakra - jelentette ki Donald Trump amerikai elnök szokásos napi járványügyi sajtótájékoztatóján helyi idő szerint kedden este az MTI szerint.

Az elnök hangvétele a járvánnyal kapcsolatosan szinte naponta változik. Március elején még pánikszerű viselkedésről és hangulatról beszélt, néhány nappal később arról beszélt, hogy nincs mitől tartani, majd egy későbbi Twitter-bejegyzésben az influenzajárványt hasonlította az új típusú koronavírus okozta fertőzésekhez. Mint írta, tavaly 37 ezer amerikai halt meg, és évente átlagosan 27-70 ezren vesztik életüket influenzában. Most viszont megfogalmazása szerint "semmi nincs lezárva, az élet és a gazdaság megy a maga útján. Később már inkább a gazdaság mellett állt ki, amely szerinte fontosabb annál, hogy megbénítsák az országot. Míg nem az elmúlt napokban, egy hétben kiállt az óvintézkedések fontossága mellett.

"Azt szeretném, hogy minden amerikai készüljön fel az előttünk álló zord napokra. Nagyon nehéz két hetünk lesz" - fogalmazott Trump, hozzátéve, hogy ezt követően "mégis csak lesz valami fény az alagút végén". A sajtókonferencián az elnök többször is hangsúlyozta, hogy pozitív szemléletű ember, és ezért mindig arra törekszik, hogy reményt adjon másoknak.

Emlékeztetett arra, hogy a járvány kitörésekor senki nem ismerte az új típusú vírust, az egészségügyi szakemberek sem voltak azonnal tisztában azzal, hogy milyen veszélyes és nagyon fertőző kórokozóról van szó. "Ez a vírus gonoszabbnak bizonyult, mint az influenza" - mondta.

Az elnök közölte, hogy a kormányzat nem oszt szét lélegeztetőgépeket a tagállamok között, hanem tartalékol mintegy tízezret, mert "a járvány erősödni fog".

Anthony Fauci, a kormányzati munkacsoport tagja grafikákat mutatott be, amelyek a járványt modellezték. Ebből kiderült, hogy az egészségügyi szakemberek azzal számolnak, hogy a ragály mintegy 100-250 ezer halálos áldozatot követel majd. Fauci elmondta: korábban azt feltételezték, hogy a járványnak mintegy másfél millió halálos áldozata is lehet, de egy sor intézkedésnek, közte a társadalmi távolságtartás bevezetésének köszönhetően ez nem lesz így.

Deborah Birx főorvos, járványtani szakértő mindezt kiegészítette: még a legszigorúbb szabályok betartása mellett is emelkedhet 240 ezerre a Covid-19 halottjainak száma. "Nincs vakcina és nincs varázsszer a vírus leküzdésére, egyszerűen a mi viselkedésünktől függnek a dolgok" - mondta.

Fauci professzor hangsúlyozta, hogy noha a járvány egyelőre megállíthatatlannak látszik, nem szabad elbátortalanodni, mert a bevezetett óvintézkedések működnek, és "működni is fognak".

A sajtókonferencián újságírói kérdésre válaszolva Trump ismételten megerősítette, hogy Washington kész közbelépni a Szaúd-Arábia és Oroszország közötti olajvitában. Elmondta, hogy hosszasan egyeztetett telefonon Mohamed bin Szalmán herceggel, a szaúdi trónörökössel és Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Kiválónak minősítette a beszélgetéseket, de konkrétumokat nem említett.