Trump találkozik az észak-koreai vezérrel

Donald Trump amerikai elnök májusban találkozik Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel - jelentette be Csung Jui-jong, a dél-koreai elnök, Mun Dzse In nemzetbiztonsági tanácsadója Washingtonban, a Fehér Házban az MTI szerint.
Szabó Dániel, 2018. március 9. péntek, 08:18
Fotó: AFP

Észak-Korea kész feladni nukleáris programját, Kim Dzsong Un elkötelezett az atomfegyver-mentesítés mellett, és a jövőben tartózkodni fog a további nukleáris és rakétakísérletektől. Ugyanakkor az észak-koreai vezető megérti azt is, hogy az amerikai-dél-koreai rutinszerű hadgyakorlatok folytatódnak majd - fogalmazott Csung Jui-Jong.

A dél-koreai nemzetbiztonsági tanácsadó - aki pár nappal ezelőtt a Phenjanban tárgyaló dél-koreai küldöttség vezetőjeként találkozott Kim Dzsong Unnal - azt is elmondta: az észak-koreai vezető a lehető leggyorsabban szeretne találkozni az amerikai elnökkel, tárgyalási készségéről levelet küldött Donald Trumpnak, aki elfogadta a csúcstalálkozóra szóló meghívást.

A levelet - amelyről a Fox televízió már csütörtök délután kiszivárogtatott információkat - a dél-koreai nemzetbiztonsági tanácsadó továbbította a Fehér Háznak. Csung Jui-jong egyúttal tájékoztatta észak-koreai tapasztalatairól Donald Trumpot. A megbeszélésen jelen volt Herbert McMaster amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó is.

"Donald Trumppal együtt bizakodóak vagyunk, hogy diplomáciai eszközökkel kiaknázhatjuk a békés megoldás lehetőségeit" - mondta el a dél-koreai politikus. Ez viszont nem jelenti a nyomásgyakorlás végét: mindaddig fellépnek Észak-Korea ellen, amíg Phenjan nem váltja szavait konkrét cselekvésre.

Szakértők szerint korai örülni: Észak-Korea már többször beszélt fegyverei leszereléséről, de eddig minden erre vonatkozó tárgyalás hamvába halt.

A fotó forrása: AFP PHOTO / Jung Yeon-je.

HOZZÁSZÓLÁSOK