Trump tényleg Putyin embere lenne?

A választások után egy hónappal az amerikaiak nagy többsége alkalmatlannak tartja Donald Trump megválasztott elnököt az USA vezetésére. A globalizációt kivéve minden fontos kérdésben kisebbségi álláspontot képvisel. De akkor miért választották meg?
Napi.hu, 2017. január 3. kedd, 19:20
Fotó: MTI/EPA

Az Egyesült Államok demokráciája állítólag a világ hasonló rendszereinek mintaképe. Ehhez képest a szavazók kisebbsége választotta meg az ország elnökét, egy olyan embert, akivel azok jelentős része sem értenek egyet, akik rá adták voksukat - kezdi a MarketWatchon megjelent cikkét Alan S. Blinder közgazdász professzor.

Donald Trump ingatlanmágnás, a Republikánus Párt jelöltje közel hárommillióval kevesebb szavazatot kapott, mint ellenfele, a demokrata Hillary Clinton, mégis ő lett a megválasztott elnök. Ezt minden más országban puccsnak minősítenék.

Az magyarázat az, hogy az USA választási szabályai szerint az államok többségében a győztes mindent visz elve alapján összesítik az eredményt, így hiába nyert nagy fölénnyel egyes helyeken Clinton, Trump sok kicsi győzelme többet ért.

De ez még semmi

A helyzet még magyarázható lenne, ha legalább azok alkalmasnak tartanák az elnökségre Trumpot, akik az ő neve mellé tették az X-et. Úgy tűnik azonban, hogy nem így van, legalábbis a Pew Research közvélemény-kutató intézet november 30. és december 5. között - azaz a november 8-ai szavazás után egy hónappal - készült felmérése szerint.

Csak a közvélemény-kutatás válaszadóinak 37 százaléka véli úgy, hogy Trump jól felkészült az elnöki teendők ellátására. Mindössze 31 százalékuk látja morálisan méltónak erre a tisztségre és csupán 26 százalékuk véli úgy, hogy példaképnek tekinthető. Eközben 62 százalékuk szerint rossz az ítélőképessége és 65 százalékuk szerint hanyag.

És még ez sem elég

A felméréstől függetlenül magyarázhatná az ingatlanbefektető győzelmét, hogy a fontos politikai kérdésekben a többség álláspontját képviseli. Csakhogy ez sem igaz, sőt egy kivételével mindenben a kisebbség pártján áll.

A klímaváltozást átverésnek tartja és ennek szellemében egy a veszélyt tagadó szakembert szemelt ki a környezetvédelmi hivatal élére. Az amerikaiak többsége azonban a közvélemény-kutatások szerint hosszabb-rövidebb távon aggasztó gondnak tartja a globális felmelegedést.

Trump egy a gyorséttermek világából érkező menedzsert választott munkaügyi miniszterjelöltjének. Az illető előnyben részesíti a robotokat az emberi munkaerővel szemben és ellenzi a minimálbér emelését. A közvélemény ezzel szemben semmit sem támogat jobban, mint a minimálbér növelését, és versenytársat lát a munkaerőpiacon megjelenő robotokban.

Még az Obamacare sem

Az ingatlanmágnás egyértelmű ellenfele az egészségügyi biztosítással nem rendelkezők ellátását célzó Obamacare rendszernek, amivel a hivatalos republikánus álláspontot képviseli. A közvélemény általában túlzottan bonyolultnak és költségesnek tartja az Obamacare-t, ám azt még a republikánusok is elismerik, hogy vannak nagyon népszerű elemei. Ezért teljes felszámolása, amit Trump ígér, szembe menne a többség akaratával.

Trump az adócsökkentések híve, amivel szintén egyetértenek a republikánus vezetők, ám a társadalom nagy többsége ennek éppen ellenkezőjét látná jobbnak: az adók, mégpedig a gazdagok által fizetett jövedelemadók növelését. Az ingatlanmágnás ezt elutasítja.

Globalizáció

Az egyetlen ügy amiben a megválasztott elnök a többségi véleményt képviseli, az a globalizáció elutasítása. Más szóval a nemzetközi kereskedelem és a bevándorlás korlátozása. Ugyanakkor a többség és a kisebbség közti különbség ebben az ügyben meglepően kicsi.

A Pew 2016. április felmérésben a megkérdezettek 49 százaléka helytelenítette az USA részvételét világgazdaságban, mert emiatt csökkennek a bérek és munkahelyek vándorolnak külföldre. Szemben velük a válaszadók 44 százaléka úgy vélte, hogy a globalizáció jó dolog, mert ennek köszönhetően új piacok nyílnak meg és javulnak a gazdasági növekedési esélyek.

Elment az eszük?

A kérdés ezek után az, miért választottak az amerikaiak olyan elnököt maguknak, akit alkalmatlannak tartanak, és akivel a legfontosabb gazdasági kérdésekben nem értenek egyet. A közgazdász professzor három lehetséges magyarázatot talált. Az egyik, hogy a globalizáció elutasítása olyan ügy, ami minden más kérdést egyszerűen lesöpör az asztalról.

A másik válaszlehetőség - amellyel nem meglepő módon Clinton és támogatói, illetve mások is egyetértenek - az orosz hekkereket látja a háttérben. Az előbbiek feltörték mindkét párt belső internetes levelezését, de csak Clintonék kínos ügyeinek bizonyítékait juttatták el - a Wikileaksen keresztül - a sajtóhoz.

Putyin keze

A harmadik James Comey FBI-igazgató beavatkozása a kampányba. Comey - akit a demokrata Obama elnök nevezett ki, de republikánus elkötelezettségű -, négy nappal a választások előtt bejelentette, hogy újraindították a Clinton e-mail-ügyével kapcsolatos eljárást, amelynek végén a leendő elnökre bírósági eljárás várhat.

Három nap múlva ugyan közölte, hogy mivel nem találtak semmilyen új információt, mégiscsak leállítják az vizsgálatot, ám addigra már az amerikai sajtó a választást befolyásoló bombahírként tálalta a sztorit.

Alan S. Blinder szerint komolytalan az a feltételezés, hogy a globalizáció elutasításában mutatkozó egyetértés Trump és az amerikaiak többsége között felülírhatja összes többi ellentétüket. Ami a második ügyet illeti, egy biztos: Putyin megkapta, amit akart: Trumpot elnöknek. Hogy Comey akciója befolyásolta-e a választás kimenetelét, azt talán sosem tudjuk meg.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

matura, 2017.01.04 11:31

Az USA ma már egy 350 milliós multinacionális behemót, amit kína se ugráltathat, mondván, hogy felvehet e egy üdvözlő telefont az elnöke, inkább ne ácsingózzon mások rovására törvénytelenül egész óceánokra, és ne dédelgesse csaholó és vicsorgó északkoreai kutyáját, és ne hálózza be migráns kémkedő tömegeivel az egész világot,
más a világ scendőre szerep és más a világ modern kori imperialistája , ezek esetleg ütköznek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

chepunk, 2017.01.04 09:05

@POTUS:

Ja "gazdag" hatalom. Egy vicc! Még Brazíliát sem érik be! AZ EU több mint tízszerese a gazdagságban!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

chepunk, 2017.01.04 09:03

@POTUS:

Nem látszik az a milliós migránshorda! Almából többet vesznek az EU országok mint bármikor vett Oroszország... (A 110dolcsis olajár mellett is csak a mezőgazdasági exportunk alig 10%-a ment a ruszkiknak) A kormány téged is EU pénzből fizet! A ruszkiktól meg kaphatsz ÁVO-t, utlevelet az országon belüli mozgáshoz is, ja meg uzsorahitelt Paksra... ja meg végtelen böszmeséget! (És ne hidd, hogy Moszkvában nincs hanuka, meg migráns...)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

POTUS, 2017.01.03 22:04

@zuljin: nekem kell elmondanom hány zsé van a Tea Partyban, ostoba?

ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zuljin, 2017.01.03 22:00

@POTUS: Tea Party, igen. Szóval akkor most mégis ők irányítanak, és nem a zsidók? el kéne dönteni már, hogy melyik hazugságot terjesztitek. Meg a hanyatló nyugat duma is már 170 éve lejárt lemez, erről is le kéne már szokni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html