Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Fehér Ház közleményben tájékoztatott kettejük telefonbeszélgetéséről. Eszerint hosszú és "rendkívül szívélyes" beszélgetést folytattak, és "Hszi elnök kérésére" Donald Trump megerősítette, hogy egyetért az "egy Kína" - politika tiszteletben tartásával. Ennek alaptétele, hogy az Egyesült Államok nem ismeri el diplomáciailag Tajvan függetlenségét, hanem a szigetet Kína részének tekinti - írta az MTI.

A Fehér Ház közleménye szerint Donald Trump és Hszi Csin-ping egy sor más kérdésben is eszmét cserélt, és meghívták egymást országaikba. A telefonváltás előrelépés, hisz már kereskedelmi háborút vizionáltak egyes szakértők.

Jóllehet, megválasztása után Donald Trump telefonon fogadta Hszi gratulációit, de beiktatása óta most először tartott vele megbeszélést. Sajtóhírek szerint Kína nem fogadta örömmel, amikor Trump decemberben, szintén telefonon, Caj Jing-ven tajvani államfővel beszélt és - egyes értelmezések szerint - sejtette, hogy esetleg csak akkor támogatja az "egy Kína"-politikát, ha Pekinggel megállapodásra tud jutni a kereskedelmi viták rendezésében. A mostani Trump-Hszi megbeszélés előtt az amerikai elnök a Fehér Házban konzultált Rex Tillerson külügyminiszterrel.

Az amerikai-kínai egyeztetésre pár órával azt megelőzően került sor, hogy Donald Trump a Fehér Házban - helyi idő szerint pénteken - fogadja Abe Sindzo japán kormányfőt, akit a hétvégére a floridai nyaralójába is meghívott.