Richard Painter, George W. Bush vezető etikai tanácsadója, és Norman Eisen, Barack Obama jogásza szerint, ha Trump december 19-én, amikor találkozik az elektorokkal, továbbra is tulajdonosa marad az üzleteinek, akkor el kell utasítani Trump elnökké választását. Norman Eisen a Thinkprogressnek írt levelében az amerikai alkotmányra hivatkozik, amelynek egyik passzusában az áll, hogy az amerikai elnök nem fogadhat el semmilyen külföldről érkező pénzt, jövedelmet.

Márpedig Eisen szerint számos üzleti vállalkozásán keresztül kap pénzeket Trump külföldről, külföldi kormányoktól, és ez a tény nyitva hagyja a korrupció lehetőségét. Példaként említette Trump hoteljét Washingtonban, ahol külföldi kormányok fizetnek a hotel használatáért. De a probléma fennáll Trump többi üzleti érdekeltségénél is.

Eisen szerint az alkotmánnyal ellentétes helyzetet csak úgy lehet feloldani, ha Trump hivatalba lépése előtt eladja a cégeit és a pénzét egy olyan befektetési alapba teszi, amelynek működésére és döntéseire nincsen ráhatással. Szerinte az elektoroknak ragaszkodniuk kell ehhez, mielőtt elnökké választják.

Trump szerint természetesen semmiféle összeférhetetlenség nincs, és nem tervez semmiféle olyat, amit a fentebb említett jogászok mondtak, ő az üzleteinek vezetését a gyerekeire bízná elnöksége idejére. A cikk ezután rögtön hoz két gyakorlati példát is arra, milyen, amikor egy elnök (nemsokára elnök) a saját üzleti vállalkozásai érdekében lobbizik. Az egyik, az az állítólagos telefon, amit Trump intézett az argentin elnökhöz: arra kérte Mauricio Macrit, hogy intézze el neki a Buenos Aires-i építési engedélyeket a tervezett ottani Trump-toronyhoz. A másik, hogy egy tervezett szélerőmű-parkot szeretett volna megakadályozni, ami belerondított volna az ő tulajdonában lévő golfpálya képébe Skóciában - írta az Index.