A lengyel hadügyminisztérium előkészítette azt a törvénytervezetet, amely megváltoztatná a fegyveres erők finanszírozásának alapjait és egyben növelné a hadsereg létszámát - írta a gazeta.pl. A javaslat szerint az állami büdzséből fokozatosan többet kellene költeni a hadseregre. Jelenleg a GDP két százalékát fordítják erre a célra, amit 2018-ban tartanának, majd 2030-ig felvinnének 2,5 százalékra.

Ezzel egyidejűleg az összeg kiszámításának szabályait is meg akarják változtatni. Jelenleg az előző évi GDP az alap, ám a terv szerint ezt a kormány által az adott évre becsült, a költségvetésbe foglalt GDP-előrejelzésre cserélnék le.

Trump is ezt szeretné

A NATO azt várja el tagállamitól, hogy GDP-jük minimum két százalékát fordítsák védelmi kiadásokra, amit jelenleg kevés tagország teljesít. Donald Trump amerikai elnök választási ígérete szerint elődeinél sokkal keményebben ki akarja kényszeríteni e szabály betartását az USA szövetségeseitől.

A lengyel szakminisztérium részben éppen ez utóbbival indokolja a hadsereg megerősítésének tervét. Mint  mondják, a védelmi kiadások növelése nélkül nehéz lesz meggyőzni az amerikaiakat arról, hogy tovább erősítsék az oroszokat elrettentő, a régióban állomásozó haderejüket.

Több ember az ágyúkhoz

A tervek része a hadsereg létszámának növelése. A fizetett álláshelyeket 200 ezerre akarják emelni, ezen belül nem több mint 130 ezer hivatásos katonával számolnának. A minisztérium magyarázata szerint a jelenlegi 150 ezres létszám nem elegendő az ország keleti és észak-keleti részén állomásozó egységek megerősítéséhez.

A tervezetben meghatározták a fegyverekre és más hadi eszközökre szánt előleg arányát is, ami a teljes védelmi büdzsé 25 és 50 százaléka között lenne. A minisztérium szerint ennek ismertében a cégek gyorsabban fognak szállítani. Ha a tervezetből jogszabály lesz, a védelmi kiadások 2018-ban 2,23 milliárd zlotyra (163 milliárd forint, három Kőröshegyi völgyhíd ára), 2020-ra már 7,5 milliárdra, 2028-ban pedig 18,5 milliárd zlotyra nőnek.