Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Igen kedvezőtlen képet fest Magyarországról az amerikai konzervatív Frontiers of Freedom (A szabadság határai) alapítvány cikke. A konzervatív gondolkodást kőkeményen képviselő agytröszt szerkesztői azonban nem a magyar belpolitikában látják az igazán nagy gondot, hanem abban, hogy Orbán Viktor miniszterelnök külpolitikai ambíciókat is dédelget. Úgy vélik, az USA-nak ezzel szemben kell lándzsát törnie.

A cikkírók nem értenek egyet azzal az USA-ban és az EU-ban elterjedt véleménnyel, miszerint Orbán Viktor és köre maffiaállamot épít. Ezzel szemben egy vagyonalapú autoritárius rezsim legitimálása történik látszólag kikezdhetetlen "demokratikus" választásokkal. A szerzők szerint ha az ilyen politikusok egyszer hatalomra kerülnek, mindent megtesznek annak érdekében, hogy biztosítsák a maguk és utódaik jómódú egzisztenciáját. Amíg ez csak Magyarországot érinti, addig nem jelent nagy veszélyt az EU-ra és a NATO-ra.

Híd akar lenni

Csakhogy Orbán Viktornak ennél szélesebb ambíciói vannak - folytatódik az írás. Úgy határozott, hogy hidat képez az EU és az USA, az EU és Oroszország, Törökország és a NATO, Kína és az EU, illetve általában a Nyugat és a Közel-Kelet között. Küzdve a nemzetközi elismerésért a magyar kormányfő aláássa az EU integrációjának erősítését célzó folyamatot. A Frontiers of Freedom cikke szerint ezzel az az egyetlen célja, hogy háttérbe szorítva Brüsszel befolyását tovább erősítse hatalmát a magyar politikai, gazdasági és kulturális élet felett.

Külön aggasztónak tartja az amerikai alapítvány cikke, hogy Orbán Viktor meg akarja osztani az EU-t a migráció kérdésében, amivel felerősíti az amúgy is létező törésvonalakat a mérsékelt szociálliberális és konzervatív európai politikai irányzatok között. A 2010 után regnáló magyar kormányok tevékenységét végül azért elégelték meg uniós partnerei, mert világossá váltak Magyarország miniszterelnökének külpolitikai ambíciói.

Két játszma egymás mellett

Az amerikai agytrösztnél úgy látják, hogy Orbán Viktor két egymással időnként ellentmondásos játszmát játszik, amelyek nem állnak össze egy összefüggő stratégiává. Első lépésként a nagyobb részben titkos szerződésen alapuló paksi bővítéssel megnyitotta Magyarországot az orosz behatolás előtt. Ez az üzlet lehetővé teszi az orosz állam gazdasági és pénzügyi befolyásának erősödését az ország felett, amivel új dimenziót nyit a már enélkül is kiterjedt korrupció előtt.

A másik meccset a migrációs válságot kihasználva Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia államfő globalista víziójának támadásával kezdte. Mindez lehetővé teszi, hogy tovább gazdagodjon, miközben országának lakossága háttérbe szorul. A cikkírók szerint a hangos nacionalista ideológia a kormány politikája mögött csupán okos magyarázata kormányfő kapzsiságának és megalomániájának.

Jugoszláv példa

Az EU és az USA korábbi vezetése, az Obama-adminisztráció ugyan érzékelte a magyarországi folyamatok jelentette veszélyt, fel is lépett ellene, de nem kellő eréllyel. Donald Trump elnökké választásával a NATO-tagországok befizetéseinek emelése vált az USA fő külpolitikai céljává Európa viszonyában, háttérbe szorítva minden mást. Csakhogy a globalista és nacionalista erők küzdelme az unióban már veszélyezteti az EU stabilitását és integritását.

A cikk szerzői Jugoszlávia történetét hozzák például Tito halála után. Az ország bomlásnak indult, ami véres polgárháborúhoz és népirtásokhoz vezetett, amíg a Clinton-adminisztráció úgy nem döntött, hogy katonai beavatkozásával kisegíti Nyugat-Európát az etnikai és vallási konfliktus megfékezésében.

Nem lehet féken tartani

Miközben a frontvonal a globalista és a kispolgári gondolkodás között húzódik, a médiában felpörgetett migrációellenes kampány folyik, ami azt az érzetet kelti az utca emberében Magyarországon, hogy nem az európai alapértékekről folyik a vita, hanem arról, hogy a budapesti vezetés visszautasítja az bevándorlók elosztásával kapcsolatos többségi európai döntéseket.

A magyar miniszterelnök lengyel-magyar-olasz-osztrák-román szövetséget próbál kovácsolni ennek a tálalásnak a kiterjesztésére. A Frontiers of Freedom szakértői szerint ebben a törekvésében nem lehet féken tartani az EU rendelkezésére álló eszközökkel. Ugyanakkor az Európai Unió egységét fenn kell tartani - ez az Egyesült Államok alapvető stratégiai érdeke.

Brüsszelnek segítségre van szüksége és Trump elnöknek és csapatának ellen kell állnia az Európából érkező populista és bevándorlóellenes szirénhangoknak, amelyek az európaiak kisebbségét képviselik. Az EU folyamatos integrálódása alapvető gazdasági és biztonsági érdeke a Nyugatnak. A legkisebb szeparatista törekvések bátorítása is negatív hatással lenne a NATO-ra, amelynek manapság egy korábbinál erőszakosabb Oroszországgal és Kínával kell szembe néznie.

Van-e elég beszámítható magyar?

Ezért a Trump-adminisztrációnak meg kell erősítenie azt a nyilvánvaló elvárást, hogy a magyar kormánynak meg kell változtatnia rebellis politikáját és mind a NATO, mind az EU felelős tagállamává kell válnia - vélik az amerikai konzervatív agytröszt szakértől.

Ami Magyarországot illeti szerintük a magyar embereknek el kell döntetniük, hogy meg akarnak-e szabadulni minden felelősségtől, ami azokkal a szövetségi rendszerekkel jár, amelyekhez országuk tartozik, és vissza akarják-e állítani államuk teljes szuverenitását vagy az EU-n és a NATO-n belül képzelik-e a jövőjüket. A Frontiers of Freedomnál azt remélik, lesz elég beszámítható állapotban lévő magyar, aki az utóbbit részesíti előnyben.

A fotó forrása: Kisbenedek Attila/AFP