Donald Trump elnök és a koronavírus-járvány uralta a médiát az USA-ban 2020-ban, és volt három olyan kifejezés, amivel a politikusok és a szakértők igyekeztek szemléletessé tenni mondanivalójukat. A boszorkányüldözés, a fekete hattyú esemény (magyar megfelelője leginkább a derült égből villámcsapás lehet) és az exponenciális. Bár használóik úgy gondolhatják, hogy egyértelmű mire akarnak utalni, amikor ezekről beszéltek, valójában a színesnek szánt fogalmazás inkább zöldre, mármint zöldségre sikerült - írja a brit Gaurdianon megjelent kukacoskodó elemzésében Jeffrey Frankel, a Harvard Egyetem közpolitikával foglalkozó professzora, Bill Clinton amerikai elnök gazdasági tanácsadó csapatának tagja.

Boszorkányüldözés

Trump nagyjából háromnaponként panaszkodott arra, hogy politikai ellenfelei boszorkányüldözést folytatnak vele szemben. Ez volt a véleménye, amikor az év elején alkotmányos felelősségre vonási eljárást (impeachment) kezdeményeztek vele szemben a kongresszusban, amikor egy feltáró újságcikkből kiderült, hogy kihasználva az adószabályokat éveken át nem fizetett vállalati adót ingatlanvállalkozásai után, illetve amikor azzal vádolták, hogy kétbalkezes módon kezeli az USA-n végigsöprő koronavírus-járványt.

Függetlenül attól, hogy kinek mi a véleménye ezekről az ügyekről fel lehet tenni a kérdést, hogy a boszorkányüldözés kifejezés megfelelő-e a jellemzésükre. A boszorkányüldözések Európában és a gyarmati Amerikában évszázadokon át tartottak. Becslések szerint Európában 40-60 ezer halálos áldozatuk volt, főként nők 1400 és 1782 között. Hasonlatként az 1950-es években került elő ez a fogalom, amikor Joseph McCarthy szenátor egymás után indította meghallgatásait azzal vádolva ismert amerikai értelmiségieket, hogy szimpatizálnak a kommunistákkal vagy rejtőzködő kommunisták.

Üldözés

McCarthy eljárásai és a valódi boszorkányüldözések között van egy nagy különbség és egy nagy hasonlóság. Az előbbi az, hogy míg kommunisták valóban voltak és vannak, addig az ördöggel cimboráló boszorkányok soha nem léteztek. Az utóbbi, hogy mindkét esetben arról volt szó, hogy azok, akik másokat üldöztek, olyanokat kerestek, akik ugyan már lepaktáltak a rosszal - az ördöggel és a kommunista eszmékkel -, ám még nem sikerült egyértelműen azonosítaniuk őket.

Trump bírálói, akiket az elnök boszorkányüldözéssel vádolt, mást tettek. Számukra nem volt kétséges, hogy ki az, nevezetesen Donald Trump, aki valami rosszat csinál. Lehet, hogy eközben azt a célt tűzték ki maguk elé, mint a boszorkányüldözők, hogy rábizonyítsák bűnösségét, ám semmiképpen sem volt gondjuk azzal, kit kell "elkapniuk". Ezért a Guardian publicistája szerint az, amit tettek, az inkább egyszerű üldözés vagy zaklatás kifejezéssel írható le. Az utóbbi használatával az elnök világossá tehette volna, mi a baja ellenfeleivel.

Fekete hattyú

Az óév másik sokat használt kifejezése a fekete hattyú esemény. Sokan ezt a metaforát látták jónak használni a pandémiára, amivel azt akarták mondani, hogy a járvány olyasvalami, amire senki sem számított, amit nem lehetett előre látni. A harvardi professzor úgy véli, hogy jól használták ugyan a fekete hattyú kifejezést - és ugyanez igaz arra is, ha magyarul a derült égből villámcsapás hasonlatot hozzuk -, ám éppen ellenkező értelemben. Azért mert egy nagyon is előre látható, ám ritka dologról volt szó.

A fekete hattyú hasonlatnak van némi gyökere a brit filozófiában. A 18. században alkotó David Hume és a 19.-ben író John Stuart Mill joggal feltételezhette volna, hogy minden hattyú fehér, mert környezetükben nem találkozhattak fekete hattyúval. Ugyanakkor brit ornitológusok holland felfedezők beszámolói alapján tisztában voltak vele, hogy 1697-ben - azaz már Hume munkássága előtt - Ausztráliában láttak fekete hattyút. Ennek alapján a fekete hattyú esemény azt jelenti, hogy a szakértőknek a korábban feljegyzett tapasztalatok alapján számítaniuk kellett rá mint valami ritkán, de előre láthatóan bekövetkező dologra.

A járványüggyel foglalkozó szakértők pontosan tudták, hogy van esély egy olyan pandémiára, mint a koronavírus-járvány, és számukra valójában csak az volt a kérdés, mikor következik be. Ezért a koronavírus-pandéma valóban egy fekete hattyú esemény volt - vagy derült égből villámcsapás, amelyről szintén tudjuk, hogy előfordulhat -, abban az értelemben nem volt előre láthatatlan, hanem csak nem volt túl valószínű, hogy éppen akkor történik, amikor történt.

Exponenciális

Végül a harmadik szó, amit a Guardian cikkírója kipécézett, az exponenciális. Ezt azok használják, akik úgy gondolják, hogy választékos, tudományosan hangzó szinonimája a gyors szónak. Például a járvány exponenciálisan, azaz nagyon gyorsan terjed - mondhatják. Bár nincs nagy jelentősége annak, hogy a két szó nem szinonima, nem árt ha a megfogalmazás precizitása alátámasztja a pontos mondanivalót.

Az exponenciális matematikai fogalom, és leginkább azt jelenti, hogy valami gyorsuló ütemben változik. Ezért egy kórokozó terjedésével kapcsolatban igaz lehet, mert az terjedhet gyorsuló tempóban, nevezetesen akkor, amikor a vírushordozók nem egyesével adják tovább a kórokozót, hanem egyszerre, rövid időn belül számos további személyt fertőznek meg. A koronavírus-járványt sokszor jellemezte ez, amit a sokat emlegetett R mutatóval fejeznek ki a virológusok. Ha az R értéke 1, az azt jelenti, hogy egy ember egy további embert fertőz meg. Amikor egynél nagyobbá válik, kezdhetünk a járvány exponenciális terjedéséről beszélni.