Tudnak jobbat az atomnál a szerbek

Szerbiában gyorsan fejlesztik a szélenergiaparkokat. A hétmilliós országban hamarosan a paksi atomerőmű kapacitásának negyedét elérő szélenergia-kapacitása lesz.
Barabás Júlia, 2018. augusztus 13. hétfő, 06:20
Fotó: Shutterstock

Szerbiában három kisebb szélpark van, ám az év végéig két nagy is felépül külföldi beruházásból - adta hírül a vajdasági Szabad Magyar Szó. Ezek mellett mellett a Szerbiai Villanygazdaság is dolgozik egy projekten, amelyben Kostolacnál építene szélparkot. A beruházások összértéke megközelíti az egymilliárd eurót.

A Keveváránál épülő szélparkban összesen 57 szélgenerátor lesz. A beruházó konzorcium, amelyet az Arab Emírségek vezet, 113 ezer háztartás számára biztosít majd áramot. További 70 ezer fogyasztónak lesz majd árama a Kovacica szélparknak köszönhetően, amelyet az izraeliek építenek.

Alibunar határában a belga Elisio tavaly helyezett üzembe egy szélparkot és azonnal megkezdte egy másik építését, amely 43 ezer háztartást lát majd el villanyárammal. Az olasz Fintel erőművei két éve működnek már Kúlánál és Versecnél, ez a beruházó jelenleg Bánátban épít szélparkot.

Ha mindez elkészül 500 megawatt lesz a szélparkok áramtermelési kapacitása, ami a paksi atomerőmű kapacitásának negyede. Szerbiában 2020 utánra további  beruházásokat terveznek ezen a téren.

A fotó forrása: Shutterstock

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

atombandi, 2018.08.14 14:23

@Mekelekke:
nem beszelve arrol, hogy ezek nevleges teljesitmenyek. a cikk tele van csusztatassal, ezzel nemhogy egy negyed paksot nem lehet "kivaltani", de 1/10-et sem. a kettoben csak annyi a kozos, hogy elektromos aram a kimenete, de amig az egyik rendszerszinten all rendelkezesre, a masikhoz egy igen draga soha meg nem terulo infrasturkturat kell kiepiteni, uyzemeltetni, karbantartani es neadjisten cserelni. addig ez csak gazdag hulyegyerekek jateka, amolyan sotetzold greenpeace-es modon...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Mekelekke, 2018.08.14 09:59

Szélerőművek üzemeltetése Európa területének kb 95 százalékán veszteséges. Észak-Skócia, Dánia és Hollandia tengerparti részeinek kivételével csupán néhány kisebb terület van, ahol valóban elég szél van az év során (valószínűleg sem Magyarországon, sem Szerbiában nem lehet nyereséges egyetlen szélerőmű sem). Az összes többi szélerőmű vagy veszteséges a befektetőknek, vagy komoly összegű állami támogatás (korrupció?) segítségével lehet nyereséges.
Tehát én azt vizsgálnám meg mindenekelőtt, hogy az ottani állam mivel támogatja ezeket a szélerőműveket. Pl lehet, hogy a befektetők helyett az állam fizeti a telket és az oda vezető nagyfeszültségű távvezetékek, transzformátor állomások összes költségét, ami a teljes beruházás akár 90%-át is jelentheti (és 10% maga a szélerőmű).
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2018.08.13 10:06

Rohadék magyar politikus meg az atomot kényszeríti a népre, a világra, s drágítja, lehetetlenné teszi a környezetvédő energiát.
Élen a fideszes kamu környezetvédő Áderrel.
Amíg eladósodik az ország a veszélyes és szennyező atom PAKS 2 miatt, addig Áder csak kamuzik a környezetvédelemről, nem lehet komolyan venni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html