A Frankfurter Allgemeine Zeitung honlapján megjelent kiáltvány szerint a június végi uniós csúcson meghozott döntés a bankunió kialakításáról azt jelenti, hogy "az euróövezeti bankok adósságának törlesztéséért az egész közösség felelős". Ez csak a befektetőknek, hitelezőknek használ, mert "az adófizetők, a nyugdíjasok és a takarékoskodó állampolgárok" lépnek a bankok helyére, ha azok nem tudják törleszteni tartozásukat - áll a "Kedves polgártársak" megszólítással kezdődő szövegben.

A polgárokat tiltakozásra felszólító kiáltvány aláírói hangsúlyozzák: az euróövezeti bankrendszer adósságállománya a háromszorosa az euróövezeti tagországok összesített államadósságának.

A brüsszeli csúcson hozott döntés igazságtalan és közgazdaságilag téves, hiszen csak a bankok hitelezői rendelkeznek elegendő forrással, és ők azok, akik "vállalták a befektetéssel járó kockázatot". A bankunió csak viszályt szít a szomszédok között és "nem menti meg az eurót és az európai gondolatot sem" - véli a tekintélyes ifo gazdaságkutató intézet vezetője, Hans-Werner Sinn és Walter Krämer, a dortmundi egyetem kutatója által szervezett mozgalom tagjai.

A tiltakozó tudósok kifejtették: a politikusok abban reménykednek, hogy egy közös bankfelügyeleti hatóság révén korlátozni lehet a közösségre háruló terheket, és meg lehet akadályozni, hogy visszaéljenek a rendszerrel, ez azonban "aligha sikerülhet, ameddig a válságba jutott államok vannak szerkezeti többségben az euróövezetben", mert újra és újra nyomást gyakorolnak a megfelelően gazdálkodó államokra, hogy lazítsanak a segítségért cserébe elvárt követelményeken.

Felháborító és horrorisztikus állítások

Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter szerint a kiáltvány "felháborító, horrorisztikus" állításai zavart keltenek a közvéleményben, ami nem fér össze a tudósoktól elvárt felelősségteljes magatartással. A miniszter hangsúlyozta: a csúcson nem is a kollektív felelősségvállalásról döntöttek, hanem azt határozták el, hogy kiépítik az euróövezeti bankfelügyeleti hatóságot.

Számos gazdasági szakértő szerint a 172 közgazdász a populizmus útjára lépett. Például Bernd Rürup, a német kormány mellett működő független tanácsadó testület - az úgynevezett gazdasági bölcsek - korábbi elnöke kifejtette: a kiáltvány szerzői félelmet keltenek, és közhelyekkel dobálóznak felvilágosítás helyett.

Nem tárják fel a laikus közönség előtt például azt, hogy az euróövezet az amerikai állami bankmentő alap, a TARP modellje alapján próbálja kezelni a bankrendszer alultőkésítettségének problémáját, amely az államok eladósodottsága mellett a válság fő kiváltó oka volt. A TARP példája pedig azt mutatja, hogy a probléma a részvényesek és hitelezők bevonásával, és az adófizetők megterhelése nélkül is kezelhető - fejtette ki Bernd Rürup a Handelsblatt című német üzleti lap online kiadásában. Ugyanott a lap londoni tudósítója egy jegyzetben azt írta, hogy a kiáltványt aláíró közgazdászok Alexisz Ciprasz radikális baloldali görög népvezér "szintjére süllyedtek".