Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Naftohaz megjegyzi, hogy továbbra is kész tárgyalásokat folytatni az orosz gáz piaci kondícióknak megfelelő árának kialakításáról. Az orosz tranzitgáz szállítása az európai fogyasztóknak az érvényes szerződések és vonatkozó törvények értelmében zavartalanul folytatódik - szögezi le a közlemény.

A Naftohaz 2015. november 25-én állította le a földgáz vásárlását a Gazpromtól az európai gázárak csökkenése miatt. A Gazprom és a Naftohaz között a téli gázáról létrejött megállapodás érvénye 2016. március 31-én járt le, a Naftohaz azonban az első negyedévben egyáltalán nem vásárolt földgázt a Gazpromtól, mivel olcsóbban jutott hozzá az európai piacon.

Ukrajna március 31-ével már 125 napja nem vásárolt orosz gázt, azaz első alkalommal orosz gázszállítás nélkül vészelte át a három téli hónapot. Ezalatt az idő alatt az európai fogyasztók 27 milliárd köbméter orosz gázt kaptak Ukrajnán keresztül. A szállítások minden fennakadás nélkül, a Naftohaz szerződéses kötelezettségeivel teljes összhangban zajlottak - szögezi le a közlemény.