Túl hamar meghalnak a magyarok

Az utóbbi 15 évben tapasztalható javulás ellenére továbbra is jócskán elmarad a születéskor várható élettartam Magyarországon az EU legtöbb tagállamához képest. A magyar egészségügyi rendszer alulfinanszírozott, az egy főre eső egészségügyi kiadások mindössze az uniós átlag felét teszik ki - derült ki az Európai Bizottság (EB) csütörtökön közzétett jelentéséből.
Domokos László, 2017. november 23. csütörtök, 17:00
Fotó: Napi.hu

A várható élettartam 75,7 év volt 2015-ben Magyarországon, ami emelkedést jelent a 2000-ben mért 71,9 évhez képest, de még mindig csaknem öt évvel elmarad az EU-átlagtól - írta az MTI.

A helyzetértékelés szerint a magyar férfiak várható élettartama csaknem hét évvel rövidebb, mint a nőké (72,3 év, szemben a nők 79 évével). Jelentős az eltérés a különböző társadalmi-gazdasági csoportok között is: az alapfokú végzettségű magyar férfiak például átlagosan kilenc évvel kevesebbet élnek, mint a diplomások.

Az alacsonyabb társadalmi-gazdasági csoportokba tartozó emberek sokkal inkább ki vannak téve káros kockázatoknak a rosszabb élet- és munkakörülmények, a nagyobb stressz és az egészségtelen életvitel miatt - olvasható a jelentésben.

A szakértők a kockázati tényezők között kiemelték, hogy a magyar felnőttek több mint negyede napi rendszerességgel dohányzik, ez noha csökkenést jelent a korábbi adatokhoz képest, még mindig a harmadik legmagasabb arány az EU-ban, és ez a tüdőrák okozta halálozási arányszámokban is tükröződik. Problémát jelent, hogy a felnőttek 21 százaléka túlsúlyos, ami ugyancsak kimagasló az uniós országok között. Az egy főre jutó alkoholfogyasztás 2000 óta lassan csökken, de 2014-ben még mindig körülbelül 10 százalékkal magasabb volt az uniós átlagnál.

Magyarország 2015-ben fejenként 1428 eurót költött az egészségügyre, ami nagyjából az uniós átlagnak számító 2797 euró fele. Ez azt jelenti, hogy az egészségügyi kiadások a magyar GDP 7,2 százalékát tették ki a 2005-ös 8 százalékkal szemben, miközben az uniós átlag 9,9 százalék. Az EB kitért arra is, hogy Magyarország 2005 óta közel felére csökkentette a megelőzéssel kapcsolatos kiadásokat.

A brüsszeli testület szerint a gyógyítással elkerülhető halálozások arányszáma Magyarországon a javulás dacára az uniós átlag kétszeresének felel meg. Elengedhetetlen az egészségügyi rendszer alulfinanszírozottságának kezelése, hogy javuljon a hozzáférés a jó minőségű ellátáshoz a teljes népesség számára.

A jelentésben emellett figyelmeztettek az egészségügyi dolgozók idősödésének és elvándorlásának problémájára. Magyarországon az orvosok és az ápolók száma egyaránt elmarad az EU átlagától, ráadásul a háziorvosok csaknem fele 60 év feletti, míg csupán 10 százaléka 40 év alatti, s ez hamarosan tovább nehezítheti majd a hozzáférést az alapellátáshoz, különösen vidéken. A béremeléseknek köszönhetően az utóbbi években csökkent az egészségügyi dolgozók kivándorlása.

Az EB szerint további erőfeszítések szükségesek az "indokolatlan kórházi bennfekvések" visszaszorítása érdekében, 2015-ben ugyanis a magyar betegek átlagosan 9,5 napot töltöttek kórházban, ami az egyik leghosszabb időszaknak számít az EU-n belül.

Magyarországon a szív- és érrendszeri betegségek jelentik a fő halálozási okot, 2014-ben 62 ezren vesztették ezek miatt életüket, ami lakosságarányosan több mint kétszerese az EU-átlagnak. A másik vezető halálok a magyarok körében a rák, amelyben 33 ezren haltak meg 2014-ben, ez a lakosság arányában a legmagasabb az EU-n belül, ami "kérdéseket vet fel a megelőzéssel, a korai felismeréssel és a magas színvonalú rákbetegellátás elérhetőségével kapcsolatban" - olvasható a jelentésben.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bahnsteig_Eins, 2017.11.24 01:00

@ziziza: Igen, ezt én is megfigyeltem. Ha kimegy az ember a temetőbe, látja a sírköveken hogy a XX. sz. elején születettek 80-90 évig éltek, míg a következő (nagynak is nevezett) generáció, a '46 körül születettek, messze nem érik meg ezt a kort, negyvenes, ötvenes, max. hatvanas korukban távoznak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ziziza, 2017.11.24 00:49

Ha ez így van, akkor meg nem értem a nyugdíj hisztit, hogy nem lesz miből fizetni, hisz a mellékelt ábra alapján, alig pár évig kell csak fizetni, itt valaki hazudik....
Amúgy meg valóban gáz ez, ha azt nézzük, hogy az a generáció, akik a 2 vh-után egy igazán krízis helyzetben újra építette ezt az országot, azok megéltek 80-90 éveket, az ő gyerekei, akik meg relatíve "kényelemben és biztonságban" éltek, azok meg 50-es 60-as éveikben hullanak mint a legyek, valami itt nagyon elromlott, ebben a fene nagy "jólétben" ebben a fene nagy szabadságban, kapitalizmusban....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hedviga, 2017.11.23 19:35

...és az önző nyugdíjasok, akik nem segítik a gyerekeiket, hanem második virágkorukat élik helyette, bár még ez nem is lenne probléma, ha legalább a gyerekeikkel is törődnének.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hedviga, 2017.11.23 19:33

...a családok szétesése, a rengeteg korán meghalt magyar ember, akitől az állam mindent ráadásul ellop, mivel az egészségügy is a paraszolvenciára van építve többek között, és nincs özvegyi nyugdíj.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hedviga, 2017.11.23 19:30

...a stressz, nincsenek minőségi munkahelyek, nincsen szociális háló, a keresetek olyan kevesek, hogy senki sem tud félretenni a nehezebb időkre, az állandó bizonytalanság, félelem, ami megöli a lelket, beteggé tesz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html