Túl sok pénz megy a nyugdíjakra - aggódik a hitelminősítő

Leminősítés lehetőségére utaló felülvizsgálat alá vette Olaszország "Baa2" szintű adósosztályzatát a Moody's Investors Service. Az olasz GDP 16 százaléka megy el a nyugdíjakra.
Dzindzisz Sztefan, 2018. május 26. szombat, 11:11
Fotó: Stocksnap

A nemzetközi hitelminősítő a Londonban bejelentett intézkedést azzal a véleményével indokolta, hogy az új olasz koalíciós kormány költségvetési tervei miatt jelentősen megnőtt az olasz államháztartás érdemi gyengülésének kockázata. A Moody's szerint emellett fennáll a szerkezeti reformok lefulladásának, illetve az eddigi reformok - köztük például a hét éve végrehajtott nyugdíjreform - visszafordításának kockázata is - írja az MTI.

A cég kiemeli, hogy Olaszország már most is a hazai össztermék (GDP) csaknem 16 százalékát költi nyugdíjakra, és ez az egyik legmagasabb arány a fejlett gazdaságok között. Ha a Moody's a felülvizsgálat eredményeként egy fokozatnál nagyobb mértékben rontaná a "Baa2" hosszú távú olasz adósosztályzatot, azzal Olaszország e cég besorolási nyilvántartásában elveszítené befektetési ajánlású minősítését. (Ez vár a forintra és a magyar gazdaságra - új prognózis érkezett.)

A felülvizsgálat bejelentéséhez fűzött elemzésében a Moody's kiemeli, hogy a koalíció két pártja, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a Liga kormányzati szerződése "messze nem" a további költségvetési konszolidációról szól, hanem költséges kiadási és adóintézkedésekről, ugyanakkor nem tartalmaz semmiféle egyértelmű javaslatot ezek finanszírozására.

Jóllehet a koalíciós pártok egyes javaslatai időközben módosultak, e tervek azonban még így sem erősebb, hanem gyengébb jövőbeni költségvetési pozíciót eredményeznének - áll a Moody's elemzésében. A hitelminősítő közölte: a felülvizsgálat során különösen az egykulcsos tervezett adórendszerre és az alanyi jogon járó jövedelemre vonatkozó javaslatokat, valamint ezek potenciális finanszírozási forrásait és a javasolt intézkedések bevezetési menetrendjét fogja vizsgálni.

A Moody's hangsúlyozza, hogy a koalíciós pártok kifejezték szándékukat a törvénybe foglalt jövő évi áfaemelés elkerülésére, jóllehet ebből a forrásból az olasz hazai össztermék hozzávetőleg 0,7 százalékának megfelelő pótlólagos költségvetési bevétel származna.

A cég kiemeli azt is pénteki londoni elemzésében, hogy a GDP-arányos olasz államadósság-ráta meghaladja a 130 százalékot.

Mások is aggódnak

Az olaszországi választások eredményének gazdasági és költségvetési kockázataira más nagy londoni elemzőházak is felhívták a figyelmet. Az egyik legtekintélyesebb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőműhely, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) a választások után összeállított helyzetértékelésében különösen aggályosnak nevezte, hogy a győztes pártok egyikének programjában sem az olasz gazdaság régi keletű szerkezeti problémáinak megoldása áll a központi helyen.

A CEBR londoni elemzői kiemelték, hogy az olasz hazai össztermék alig haladja meg az ezredfordulón mért szintet, és az olasz gazdaság olyan gyenge lábakon áll, hogy ha a lehetséges negatív világgazdasági forgatókönyvek közül csak néhány egyidejűleg valóra válik, az recesszióba sodorhatja Olaszországot, ennek viszont súlyos következményei lennének Olaszország államadósság-szolgálati képességére.

A CEBR elemzői szerint ha az olasz gazdaságot nem sikerül magasabb növekedési pályára állítani, akkor Olaszországban teljes körű államadósság-válság alakulhat ki, amely az egész euróövezet puszta létét veszélybe sodorhatná.

Fotó: Stocksnap

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

terabit, 2018.05.26 14:32

@zana: bár mondhatnám neked agyadra ment valami, de esetedben ez nem fordulhat elő.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zana, 2018.05.26 13:28

@terabit:
Agyadra ment a balibsizés, sürgősen fordulj agyturkászhoz!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

terabit, 2018.05.26 13:10

Vicc, pont mint Magyarországgal. Amíg ballibsik szétadósítják, csődközeli állapotba viszik az országot, addig semmi baj a giga adóssággal, amint elzavarják őket, abban a pillanatban az új kormány az ország leminősítése elé nézhet, azért amit korábban a dilettáns ballibsik hoztak össze.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html