Moszkva ezért azt kérte Belgrádtól, hogy október 2-ig közölje, mekkora területen találhatók zöldség- és gyümölcsültetvények, és így bizonyítsa, hogy az árut nem máshonnan szerezte be. Branislav Nedimovic szerb mezőgazdasági miniszter megerősítette a Politika értesülését, és közölte: a jövő hétfőig minden kért információt továbbítanak Moszkvának. Tény, hogy növekszik az Oroszországba irányuló export, ennek oka viszont az, hogy egyre nagyobb területen termelnek zöldséget és gyümölcsöt, egyre többen foglalkoznak ugyanis mezőgazdasággal Szerbiában - mondta. (A magyar kormány megszüntetné az orosz szankciókat?)

A szaktárca adatai szerint az első nyolc hónapban 22 százalékkal nőtt a zöldségek és 10 százalékkal a gyümölcsök kivitele Oroszországba az előző év ugyanezen időszakához viszonyítva. Júliusig Szerbia 211 millió dollár értékben szállított mezőgazdasági terményeket az orosz piacra, ami 30 millió dolláros növekedést jelent a 2016-os első feléhez képest.

Neve elhallgatását kérő forrás szerint azonban Moszkva nem véletlenül kérte be az adatokat, és feltehetőleg elsősorban az alma reexportját tartja valószínűnek. Mint mondta, tavaly a hivatalos adatok szerint 220 ezer tonna almát szállított ki Szerbia, amelynek 75 százaléka az orosz piacra került. Ez óriási növekedésnek számít, tíz évvel korábban, 2006-ban ugyanis Szerbia összesen 35 ezer tonna almát tudott exportálni. A nyilatkozó szerint igaz, hogy növekedett a mezőgazdasági területek száma, és jobb a termény minősége, viszont a nem hivatalos adatok szerint az alma 15-25 százalékát külföldről, főleg Lengyelországból importálja a nyugat-balkáni ország, és ezt az árut is továbbszállítja Oroszországba.

Az illetékes miniszter sem zárja ki, hogy lehettek visszaélések, ám - mint mondta - folyamatosan ellenőrzik a kivitelre szánt terményeket.

A hasonló visszaélések miatt Oroszország korábban már Ukrajna és Albánia számára korlátozta a gyümölcs- és zöldségkivitelt, Montenegró számára pedig a húsexportot.