Hat hónappal a Barack Obama elnök által elindított 787 milliárdos gazdaságélénkítő program kezdete után az amerikaiak többsége úgy gondolja, hogy a szövetségi mentőöv túl sokba került és túl keveset ért a recesszió ellenében - írja az USAToday, a Galluppal közös felmérése alapján.

A válaszadók 57 százaléka mondta azt, hogy az élénkítő csomag az elkövetkező években pozitív hatással lesz az amerikai gazdaságra, és csak 18 százalékuk gondolja úgy, hogy saját életminőségének javítását szolgálják az intézkedések.

A felmérésből sugárzó szkepticizmus megerősíti azokat a kihívásokat, amellyel Obamának szembe kell néznie akkor, amikor a közvéleményt próbálja meggyőzni arról, hogy a csomag nélkül javulhatott volna a gazdaság állapota. Továbbá nem teszi egyszerűbbé az egészségügyi rendszer átalakítására vonatkozó tervek keresztülvitelét sem - húzza alá a lap.

Az összegre vonatkozóan a megkérdezett amerikaiak 51 százaléka szerint kevesebbet kellett volna költeni a különböző élénkítő intézkedések során, 31 százalékuk szerint viszont "éppen elegendő" volt a 288 milliárd dolláros adócsökkentéssel és 499 milliárd új költéssel járó program.

Mindennél figyelmeztetőbb lehet azonban az, hogy a válaszadók közel fele "nagyon aggódik" amiatt, hogy a program keretén belül felhasznált összegek valódi hatás nélkül tűnnek majd el.