Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Az orosz és a lengyel deviza a bank elemzése szerint a leginkább alulértékelt a térségben. A zloty négy és fél éves mélypontjára esett, az idei 12,2 százalékos csökkenésével a legrosszabbul teljesítő feltörekvő piaci devizává vált. A rubel 7,4 százalékkal értékelődött le január eleje óta.

A Deutsche Bank modellje szerint, amely figyelembe veszi az adott gazdaságok nyitottságát, termelékenység növekedését, gazdasági aktivitását és fiskális politikáját azt mutatja, hogy a magyar forint, a török líra és a dél-afrikai rand szintén gyengébb, mint fair értékük indokolná- írja a Bloomberg hírügynökség.

A modellünk szerint ezek a devizák végső soron alulértékeltek, összehasonlítva például Latin-Amerikával - írják a bank szakértői elemzésükben. Szerintük a rubel és a zloty esetében a leginkább egyértelmű eset, hosszútávú egyensúlyuk alá kerülve mintegy 15 százalékkal. Ha az olaj prompt árfolyama közelít a határidős árakhoz, akkor a rubel folyamatosan eltávolodhat a devizakosárral szembeni sáv gyenge, 41-es értékétől, s fokozatosan a 35-ös szintekhez közelíthet (most 39 körül van) - vélik.

Az idei zlotygyengülést a központi bank semleges hozzáállása mellett következett be. Azonban a zlotyesésen sokat bukó vállalatok eredményességével kapcsolatos aggodalmak változtathatnak a helyzeten. A Deutsche Bank szakértői a pénzügyi hatóságokkal folytatott beszélgetésekre hivatkozva úgy vélik, Lengyelországban egyre inkább napirenden van az intervenció kérdése. (A lengyel jegybank kormányzóhelyettese eközben úgy nyilatkozott - további zlotyesést indukálva -, hogy nincs szükség intervencióra, hacsak az árfolyam nem fenyegeti az inflációs célt.)

Persze ettől függetlenül a pénzpiaci folyamatok okozhatják a devizák további gyengülését, de ez már nincs fundamentálisan megtámogatva - vélik a Deutsche Bank elemzői.