Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Brandenburg és Szászország pénzügyi segítséget ígér azoknak a lengyeleknek, akik a határ német oldalán akarnak maradni a koronavírus-járvány idején. Ezt azután jelentették be, hogy a lengyel-német határon a 60 kilométeres sorok alakultak ki a lengyel hatóságok szigora miatt - tudósított a Rzeczpospolita.

Lengyelországban március 27-től azokat is kötelezik a kéthetes karanténra, akik minden nap átjárnak a német-lengyel határon dolgozni. Ha valaki németországi állást igazoló papírral rendelkezik, mehet a zárlat alá. A német fél úgy véli, hogy ez a szigor túlzott, nem segít a járvány elleni küzdelemben. A vendégmunkások elvesztését a határ menti építkezéseken, a raktárak üzemeltetésében és a mezőgazdaságban is megérzik.

A helyi ipar-kereskedelmi kamarák szerint mintegy 25 ezer lengyelről van szó, akik Berlinbe és Brandenburgba járnak át dolgozni. A legjobban a mezőgazdaság és az egészségügy érzi hiányukat. Ezért a brandenburgi vezetés napi 65 eurót és családtagjaik után 20 eurót ajánlanak azoknak, akik határ német oldalán maradnak. Brandenburg tartomány elnöke, Dietmar Woidke a lengyel kormányhoz fordult azzal a kéréssel, hogy tegyenek engedményeket a német-lengyel közös határon.

A német gazdaságnak minden évben mintegy 300 ezer szezonmunkásra van szüksége, ezért az ottani hatóságok gondolkodnak azon a lehetőségen, hogy megengedik a munkát azoknak is, akik menedékjogért folyamodtak Németországban. Az aktuális szabályok szerint ez még nem lehetséges.