Túlteljesítheti a tervet Szlovákia

Bár a szlovák gazdaság növekedési üteme lassult − idén várhatóan a hazai össztermék 3,3 százalékkal nő a korábban jelzett 3,6 százalék helyett - van rá esély, hogy az idei deficit a vártnál alacsonyabb lesz.
Domokos László, 2011. november 3. csütörtök, 09:14
Fotó: Napi.hu

A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke

Az év első tíz hónapjában a szlovák költségvetés hiánya 2,34 milliárd euróra nőtt, szemben a tavalyi 3,37 milliárddal. A 2011-re tervezett hiánycél 13,148 milliárd euró bevétel és 16,958 milliárd euró kiadás mellett 3,81 milliárd euró (ennek 61,5 százalékát teljesítették eddig), s van rá esély, hogy az idei deficit a vártnál némileg alacsonyabb lesz. Bár időközben a gazdaság növekedési üteme is lassult − idén várhatóan a hazai össztermék 3,3 százalékkal nő a korábban jelzett 3,6 százalék helyett. Idén a bevételek 9,9 százalékkal nőttek, elérve a 9,31 milliárd eurót, viszont a kiadások 2010-hez viszonyítva 1,6 százalékkal mérséklődtek (11,65 milliárdra). A visszafogott kiadások mellett a magasabb adóbevétel is segített (9,4 százalékkal nőtt 2010-hez képest, elérve a 7,07 milliárd eurót) a deficit lefaragásában, emellett az állam működtetése is olcsóbbá vált. Különösen a társasági adóbevétel ugrott meg (43,6 százalékkal).

Az infláció ellenére az állam kiadásai 8 százalékkal mérséklődtek, az erre szánt 7,39 milliárd euró 617 millióval kevesebb a tavalyinál − mondta Martin Jaros, a pénzügyi tárca szóvivője. Az igazi problémát a 2012-es hiánycél tartása jelenti, ugyanis a jelenlegi költségvetési tervezet nem számol a gazdaság erőteljes fékeződésével, márpedig 1 százalékpont csökkenés mintegy 200 millió euró hiányt okoz az államkasszában. Az előrehozott parlamenti választások miatt pedig már nincs meg a politikai akarat az újabb jelentős kiadáscsökkentő lépésekre. Az idei áht-hiányt a GDP 4,9 százalékára lőtték be, a jövő évi terv 3,8 százalék volt, ám ez már Ivan Miklos pénzügyminiszter szerint sem tartható. Iveta Radicová szlovák miniszterelnök a kormány szerdai ülése után közölte: amint rendelkezésre áll a legfrissebb prognózis, az új adatok alapján megpróbálják korrigálni a büdzsé tervezetét − ez két héten belül megtörténhet.

A cseh pénzügyminisztérium hétfőn közölte: a korábban várt 2,5 százalék helyett jövőre csak 1 százalékkal nő az GDP-je, ami azt jelenti, hogy a 2,5 százalékos növekedésre épülő 2012-es állami költségvetés tervezetében 690−730 millió eurós lyuk keletkezik. A hiány mérséklése érdekében a Necas-kormány növeli az egyéni vállalkozók adóterhét, lefaragja a szociális kiadásokat, az áfa alsó kulcsát a mostani tízről 17,5 százalékra növeli, miközben a felső, 20 százalékos kulcsot változatlanul hagyja (az sem kizárt, hogy a két kulcsot 19 százalékon egyesítik). A prágai parlamentben az ellenzéki szociáldemokraták (CSSD) obstrukciói ellenére ha vontatottan is, de jelenleg is folyik a vita a 2012-es büdzséről, amely jövőre az idei 135 milliárd után 105 milliárd korona (1 korona 12,3 forint) hiányt vetít előre. Miroslav Kalousek pénzügyminiszter szerint ha a helyzet rosszabbra fordul, akkor 2012 elején törvénymódosítással felülírnák a költségvetést, azonban a mostani koncepción már nincs szándékában gyökeresen változtatni. Egyelőre kedvezően alakul a cseh költségvetés: október végén a deficit 91,5 milliárd koronára mérséklődött a szeptember végi 105,1 milliárdról, az éves hiánycél pedig 135 milliárd korona.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

oldwiseman, 2011.11.03 09:29

Figyeljük azokat a számokat, főként a GDP növekedési ütemét, kedves TVnéző pajtások! Na, ilyen számokra már bátran lehet tervezgetni, akár még egy kicsit rózsaszínűre is kiszínezve az álmokat. Besírok, ha arra gondolok, hol állunk mi a tótokhoz képest. Persze, jövőre mind a Cseheknél, mind Szlovákiában -Lengyeleknél még nem tudható, hogy hogyan alakúlhat- csökkenni fog a GDP növekedés üteme, tehát kevesebb bevétel lesz,de mert már az idén képesk voltak jelentős kiadás-csökkentést véghezvinni, nem hinném, hogy a jövő év megszorításai akkora károkat okoznának, mint nálunk, ahol lassan 8 éve alig van GDP növekedés, sőt ugye 2009-ben egy "laza" 7.5%-os mínuszt sikeredett összehozni, így tehát a bázisunk is olyan szar, hogy nekem semmi jó érzésem sincs a 2012-es gazdasági és társadalmi helyzetünkkel kapcsolatban. Itt mi csak azon filózhatunk, hogy szar, nagyon szar, vagy gigabrutál szar lesz...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html