Túlvan a Brexit-sokkon a lakáspiac

A legnagyobb brit lakásépítő, a Barratt Developments eladásai 4,1 százalékkal nőttek június 30. óta az előző évi szinthez képest, ami jelzi, hogy a Brexit-népszavazás utáni első sokkot követően újra magára talált a lakáspiac Nagy-Britanniában.
MTI, 2016. szeptember 7. szerda, 18:18
Fotó: Napi.hu

A Barratt ezzel folytatta töretlen növekedését, a júniussal végződött pénzügyi évben 21 százalékkal nőttek az eladásai, adózás előtti nyeresége 682 millió fontot tett ki. A vállalat közlése szerint jól indult az év, és bizakodóan látja a lakáspiac alakulását a következő hónapokra is, azonban továbbra is figyelemmel kíséri a Brexit-referendum hatását a gazdaságra és a fogyasztókra.

Észak- és Közép-Angliában nőttek erőteljesebben az eladások, ami mutatja, hogy a déli, London-környéki piac jobban ki van téve a Brexit körüli bizonytalanságnak, mert sok külföldi vásárol itt lakást befektetési céllal.

A Halifax jelzáloghitelezésre szakosodott pénzintézet szerint azonban az augusztussal végződött három hónapban csupán 6,9 százalékkal mentek föl a brit lakásárak, ez három éve a legalacsonyabb ütem. Martin Ellis, a pénzintézet közgazdásza szerint ennek az az oka, hogy a kereseteknél gyorsabb ütemben növekvő lakásárak visszafogják a keresletet, így az áremelkedés mértékét is.

HOZZÁSZÓLÁSOK