Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A szervezők reményei szerint mintegy száz városra kiterjedő tüntetéseket egyes településeken annak ellenére is megtartották, hogy arra a szervezők nem kaptak hivatalos engedélyt. Novoszibirszkben sajtójelentések szerint mintegy 1500-2000 (Navalnij szerint 4000) tüntette, Irkutszkban, Krasznojarszkban és Cseljabinszkban ezres nagyságrendű volt a részvevők száma.

A vasárnapi akció az elégedetlenség legjelentősebb szervezett megnyilvánulása Oroszországban a parlamenti választási csalások ellen 2011-2012-ben megtartott tiltakozások óta. Előállítások Novoszibirszk mellett Habarovszkban és Jekatyerinburgban történtek. Csitában a helyi kozákok ellentüntetést szerveztek. Rendbontásról nem érkezett jelentés. A hatóságok több helyen csak a települések perifériáján engedélyezték a megmozdulást.

Moszkva központjában, a Tverszkaja utcán a részvevők "tiltakozó sétára" készültek összegyűlni, jelentős rendőri készültség mellett. Helyszíni beszámolók szerint ott is előállítottak néhány embert. A Kreml előzetesen törvénytelennek és provokációnak minősítette a megmozdulást, a belügyminisztérium pedig arra hívta fel a moszkvaiakat és a fővárosba utazókat, hogy maradjanak távol a tiltakozástól.

Alekszej Navalnij, aki indulni szándékozik a 2018-as orosz elnökválasztáson, azt követően fogott az egész országra kiterjedő megmozdulások szervezésébe, hogy az általa irányított Korrupcióellenes Küzdelem Alapítványa a hónap elején egy 50 perces, a YouTube-on közölt videóban 70 milliárd rubel értékű korrupcióval vádolta meg Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnököt (1 rubel mintegy 5 forintot ér).