Turisták pörgetik a brit kiskereskedelmet

A kiskereskedelmi forgalom éves szinten 5,9 százalékkal, az előző hónaphoz képest 1,4 százalékkal nőtt júliusban Nagy-Britanniában a brit statisztikai hivatal csütörtöki közlése szerint, elsősorban a melegebb júliusi időjárásnak köszönhetően
MTI, 2016. augusztus 18. csütörtök, 17:37
Fotó: Reuters

Az elemzők 4,2 százalékos éves növekedést és változatlan havi adatot vártak.

A Brexit-refendum utáni első teljes hónapban újra növekedésnek indult a ruházati cikkek és lábbelik eladása, első alkalommal tavaly november óta. A szigetországba érkező turisták is pörgették az értékesítéseket, a font gyengülése miatt elsősorban a luxusórák és ékszerek iránti kereslet emelkedett.

James Knightley, az ING közgazdásza szerint a júliusi pozitív meglepetés kitarthat a harmadik negyedévben is, azonban nem biztos, hogy fenntartható, mivel a referendumot követően csökkent a fogyasztói bizalom, és az üzleti felmérések is növekvő óvatosságot jeleznek.

A font árfolyamának meredek zuhanása miatt nőni fog az infláció, így a korábbinál kevesebb elkölthető jövedelme lesz a lakosságnak, ami gátat szab a kiskereskedelem növekedésének a következő negyedévekben - tette hozzá.

HOZZÁSZÓLÁSOK