Tusk bejelentette, még nem szavaz a néppárt a Fidesz kizárásáról

Az Európai Néppárt európai parlamenti frakciójában tett ma bejelentést Donald Tusk, a pártcsalád elnöke. Ebben megerősítette, hogy a szeptember 28-án esedékes ülésen a párt politikai közgyűlése nem szavaz a Fidesz néppárti tagságáról - értesült a Magyar Nemzet. A járvány miatt.
Domokos Erika, 2020. szeptember 9. szerda, 14:25
Fotó: kormany.hu / Szecsődi Balázs

A döntést az EPP elnöksége még hétfő este hozta meg. A lap információi szerint Tusk a halasztást azzal indokolta, hogy mivel online kerül sor az ülésre, így nem lehetne biztosítani a Fidesz ügyében leadott szavazatok titkosságát.

A kormányközeli lap ülésen résztvevő egyik forrása szerint a néppárti elnök "burkoltan" kritikát fogalmazott meg a lengyel és a magyar miniszterelnökkel szemben, mert szerinte a vezetők az EU júliusban elfogadott keretköltségvetése és mentőcsomagja margóján "megjátszották magukat" a jogállamisági kritériumokkal összefüggésben. Tusk ezzel arra utalt, hogy szerinte is tartalmaz jogállamisági feltételrendszert a tető alá hozott alku - jegyzi meg a Magyar Nemzet. (A Politico korábban EP-képviselőktől úgy értesült, hogy az uniós költségvetési tárgyalásokon a magyar kormány egyértelművé tette, nem fogják támogatni a 750 milliárd eurós uniós újjáépítési alap beindítását, amíg nem tisztázódik, pontosan hogyan kapcsolódik a jogállamisági feltételrendszer a kifizetésekhez.)

A Fidesz EPP-n belüli tagságát 2019 márciusában függesztették fel. A Néppárt európai parlamenti frakciójában viszont zavartalan a kormánypártok működése.

Donald Tusk a nyáron a pártcsalád liberális pártjaival együtt bírálta a magyar felhatalmazási törvényt, a jogszabály szerintük "a liberális demokrácia alapjainak és az európai értékeknek a nyilvánvaló megsértése", mivel korlátlan időre hirdeti ki a veszélyhelyzetet, és megadja a rendeleti kormányzás lehetőségét Orbán Viktor miniszterelnöknek. Erre Orbán Viktor válaszlevelet is írt, ebben az állt többek közt, hogy ő most kizárólag azzal van elfoglalva, hogy a magyar emberek életét megmentse, és az ország kilábaljon a gazdasági és társadalmi válságból. A törvénnyel kapcsolatos kritikákra és a Fidesz néppárti tagságára utalva a magyar miniszterelnök kijelentette: "Majd akkor tárgyalunk erről, ha a járványnak vége."

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Aomori, 2020.09.09 20:27

Tuskónak a Fidesz a forró krumpli.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darabont1453, 2020.09.09 19:15

Nem lesz itt semmiféle szavazás. Elképesztő összegekért vásárolunk fegyvereket a német hadiipartól. Ma jött a hír, hogy több, mint 200 lövészpáncélost veszünk tőlük. Korábban már vettünk helikoptereket, tankokat és önjáró nehéztüzérségi eszközöket is. A számla összértéke már elég nagy összeg ahhoz, hogy Merkel Mutti elfordítsa a fejét és befogja az orrát.

És ne felejtsük el a rabszolga törvényt se, ami a magyar melóst kiszolgáltatja a multiknak, köztük is a legnagyobb haszonélvezők a német multik.

A németek igazi kapitalisták, ettől sikeresek. Leülnek ők az Ördöggel is egy asztalhoz, ha tőlük rendeli az üstöket és a tűzifát. A pénznek nincs szaga és ilyenkor már a demokrácia deficit sem olyan nagy probléma, hiszen a kassza csilingelése elvonja a figyelmet erről.

A számlát ( méghozzá vaskos számlát ) a birka magyar nép fizeti.....megint.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

csaba1002, 2020.09.09 15:07

Még halogassátok 2022 tavaszáig, aztán már úgyis mindegy, remélem okafogyottá válik ez a nehéz döntés az Unióban.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html