Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) kompromittálta magát és Lengyelországot az uniós költségvetés és helyreállítási alap tárgyalása során, azért küzdött, hogy büntetlenül megszeghesse a jog uralmának szabályát és megfenyegette a nyugati országokat, hogy meggátolja a járvány utáni gazdasági újjáépítést - mondta Donald Tusk, az Európai Néppárt (EPP) elnöke Varsóban adott interjújában.

Ez a viselkedés szégyentelen - tette hozzá, amiért a volt miniszterelnök szerint utóda Mateusz Morawiecki kormányfő Brüsszelben eleget kapott. Tusk szerint a lengyel kormány semmit sem ért el a tárgyalásokon. A lengyelek nyertek azzal, hogy sikerült megszavazni a pénzalapokat. Ha a jogállamiságot sértő országok kormányai folytatják, amit eddig csináltak, akkor az EU "fűzőt rak majd rájuk" - érzékeltette a politikus a lehetséges támogatásmegvonás következményeit.

Az interjúban Tusk azt mondta, hogy a Fideszt és vele Orbán Viktort, Magyarország miniszterelnökét valószínűleg kizárják a Néppártból.

A lengyelországi belpolitikát színesítette, hogy agrártüntetők a hét végén éjjeli demonstrációt tartottak Jaroslaw Kaczynski, a PiS elnöke, Lengyelország tényleges vezetője háza előtt, ahova tojást, krumplit, káposztát vittek, és megdobálták a politikus házát. A tiltakozók szerint a lengyel kormány rosszul bánik a parasztokkal.