Tusk: búcsút intenek a Fidesznek

Donald Tusk, az Európai Néppárt elnöke volt lengyel miniszterelnöki státusában nem kíméli utódait, a jelenlegi kormányfőnek például szerinte van mit magyaráznia Brüsszelben.
Barabás Júlia, 2020. december 14. hétfő, 15:21
Fotó: AFP

A lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) kompromittálta magát és Lengyelországot az uniós költségvetés és helyreállítási alap tárgyalása során, azért küzdött, hogy büntetlenül megszeghesse a jog uralmának szabályát és megfenyegette a nyugati országokat, hogy meggátolja a járvány utáni gazdasági újjáépítést - mondta Donald Tusk, az Európai Néppárt (EPP) elnöke Varsóban adott interjújában.

Ez a viselkedés szégyentelen - tette hozzá, amiért a volt miniszterelnök szerint utóda Mateusz Morawiecki kormányfő Brüsszelben eleget kapott. Tusk szerint a lengyel kormány semmit sem ért el a tárgyalásokon. A lengyelek nyertek azzal, hogy sikerült megszavazni a pénzalapokat. Ha a jogállamiságot sértő országok kormányai folytatják, amit eddig csináltak, akkor az EU "fűzőt rak majd rájuk" - érzékeltette a politikus a lehetséges támogatásmegvonás következményeit.

Az interjúban Tusk azt mondta, hogy a Fideszt és vele Orbán Viktort, Magyarország miniszterelnökét valószínűleg kizárják a Néppártból.

A lengyelországi belpolitikát színesítette, hogy agrártüntetők a hét végén éjjeli demonstrációt tartottak Jaroslaw Kaczynski, a PiS elnöke, Lengyelország tényleges vezetője háza előtt, ahova tojást, krumplit, káposztát vittek, és megdobálták a politikus házát. A tiltakozók szerint a lengyel kormány rosszul bánik a parasztokkal.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

csaba7272, 2020.12.15 20:14

@dakujeme:
"...Légy realista! ..." Én az vagyok. A nemzetállam kirekesztő fogalom? Miért? Mert az EU össze akarja mosni a népeket? Sosem lesz meg a teljes integráció, bármennyire is ezt akarjátok. Ennyi minden szempontból eltérő országokat, népeket nem lehet integrálni egy kupacba. Még akkor sem menne, ha csak az ún. fejlett nyugati országokkal akarnák ezt megtenni.
De az, h ezt Európa-idegen /mentalitás, vallás/ emberekkel akarják ezt megtenni, összemosni, még jobban szétfeszíti az EU-t. Ha nem így akarnák, talán még a Fidesz is belemenne. Nagyon szerencsétlen hozzányúlás volt ez a Soros-féle háttéremberek részéről. Így tuti nem fog menni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2020.12.15 19:12

Visszaesőben a nagy arc!
A fidesz most kezdi érezni, elhinni, hogy szívás lesz, ezért már csicskulni is képes.
.
Deutsch másodjára is a Néppárt bocsánatát kéri
A keddi üzenetben a Fidesz-KDNP delegáció vezetője azt írja:

?Szeretném megismételni a bocsánatkérést Manfred felé és a többi kollégám felé. Nem állt szándékomban megbántani senkit, sem a frakcióvezetőt, sem a frakció többi tagját, sem a pártcsaládunkat általánosságban.?
https://telex.hu/belfold/2020/12/15/deutsch-masodjara-is-a-neppart-bocsanatat-keri
.
Vastagabb bőr mint a gyurcsányi. Sokkal vastagabb. Igaz, vastagabb a lenyúlás is.
Mocskos egy párt ez, nagyon mocskos.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

I.N.R.I., 2020.12.15 14:10

A lengyel Gyurcsányné idegesebb mint maga Gyurcsányné!
Ő többet veszített.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

OV, 2020.12.15 00:54

Vissa cikkhez!
Jómagam úgy gondolom, hogy Orbán majd létrehoz egy beteges, raadikális pártszövetség formációt, mely populitsa, kellően radikális lesz, és akár fasisztoid kommunikációs felhangokat is fog használni!
Orbánnak egy ilyen pártalakulatban van a helye:
hisz Orbán:
- kellően beteges
- kellően radikális
- híján van minden más társadalmak és kultúrák felé tett EMPÁTIÁNAK (hisz nem megbántva őt: mindenki tudja, hogy még saját kultúra gyökeréhez, a cigány kultúrájához se mutat empátiát)
- és igen: III. Richárdi céljai érdekében nem retten vissza fasisztoid kommunikációs sémák alkalmazásához!
Tehát kellően embertelen, és állati, ahhoz, hogy kialakítson egy fentebb vázolt formációt az EU pártcsaládjai között
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

OV, 2020.12.15 00:47

Kedves Remete!
Érdemes lenne Önnek (újra) elővennie az általános iskolai 7. osztályos történelemkönyvet.
Ezen az évfolyamon tanítják a magyar polgári átalakulás folyamatát, és az abból kinövő (a Felvilágosodásból gyökerezve) Reformkori mozgalmat...és majdan a szabadságharcot!
Mint, ha emlékszik rá: a 48/49-es szabadságharc KUDARCÁNAK, vereségének egyik kiinduló alapja az volt, hogy az ALIG MAGYARUL TUDÓ kisnemesi réteg, nem vonta be a soknemzetiségű ország állampolgárait, a szabadságharcba, csak korlátozottan tudott a nemzetiségi mozgalmakat, és az ő törekvésüket bevonni.
Mint tudja, a 21. századra az EREDETI TŐKEFELHALMOZÁS nagyhatalmi kapitalista világfelosztó (I és II. világháborúra vezető okozat) rendszere ÁTALAKULT!
Mint tudja a 21. század a GLOBÁLKAPITALIZMUS KORSZAKA: melynek alapja a TŐKE KIHELYEZÉSE, a MUNKAERŐ VÁNDORLÁSA, és a feldolgozóipar kihelyezése a TÖMEGIPART kiszolgáló országokba.
Kína ez alapján lehetett sikerese, illetve az "Ázsiai" kistigrisek, hisz ők profitáltak a tőke át-és kihelyezéséből.
Ilyenformán a FÜGGETLENSÉGI törekvéseket MEGLAPOZÓ nemzetállam fogalma már érvényét vesztette, hisz a világ más berendezkedésű lett (lásd az Ókori Görög birodalom: a klasszikus demokrácia kora...de alapjaiban még is rabszolgatartó társadalmi berendezkedés)
Nem véletlen, hogy a nacionalista-és illiberális rezsimek érvelnek a VOLT nemzetállam fogalmával...de ők a GLOBÁL gazdaság harmad vonalának tagjai...és nem vezetői!
Jómagam úgy gondolom: hogy a világ tovább fog zsugorodni a 21. század közepére, még inkább átjárhatóvá válnak kultúrák(lásd internet, facebook, és mesterséges intelligencia nemzetközi voltát), kutatások igazolják: 2050-re a Föld ősznépességének 56% (!!) százaléka giga metropoliszokban fog élni...ezen városok a kultúrák olvasztótégelye lesz...és nem megosztója!
Tehát: hazánknak nem nacionalista nemzetállamnak kéne lennie, hanem KIHASZNÁLNI a globálkapitalista világ előnyeit(lásd magasan hozzáadott érték importálását)
Így a nemzetállam: csak a kádári érában szocializáltak hívó szava lesz...de semmi esetre sem a 2010 után született generációké!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html