BUX

Tusk Budapestet is bírálta

Nem lehet enyhíteni az ukrán helyzet miatt Oroszország ellen hozott szankciókat, mert az meghunyászkodás lenne - hangoztatta Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, aki név nélkül, de bírálta azokat az Uniós országokat, amelyek elnézőbbek lennének Moszkvával szemben.

Inforádió, MTI, 2015. március 16. hétfő, 08:07

Az uniós tagállamok vezetői a héten tartanak csúcstalálkozót, amelyen vezető téma lesz a kelet-ukrajnai helyzet. Bár egyes tagállamok nyomást gyakorolnak Brüsszelre, hogy enyhítsék a Moszkva elleni szankciókat, Donald Tusk, az állam- és kormányfőket összefogó Európai Tanács elnöke hajthatatlan.

A volt lengyel miniszterelnök hangoztatta: fenn kell tartani az Oroszország elleni szankciókat, amíg az ukránok vissza nem kapják az ellenőrzést a közös határon, máskülönben súlyos válság robbanhat ki Európa és Washington között.

A Guardian című brit lapnak nyilatkozó Tusk "naivitással vagy képmutatással" vádolta meg meg az engedékenyek táborát. Tusk emlékeztetett rá, hogy a minszki tűzszüneti egyezmény értelmében a Moszkva-barát lázadóknak vissza kell adniuk az ukrán-orosz határ ellenőrzését az ukrán erőknek.

Ha támogatni akarjuk a minszki egyezményt, akkor minimum fenn kell tartanunk a jelenlegi szankciókat. Ha enyhítjük azokat, akkor az kritikus pillanat lenne a transzatlanti viszonyban. Az amerikaiak számára elfogadhatatlan, hogy nagyobb szerepet játszanak Ukrajnában, mint Európa - fejtegette Tusk.

Az Európai Tanács vezetője a múlt héten járt Washingtonban. A csütörtöki és pénteki EU-csúcs dönt a Moszkva elleni intézkedések fenntartásáról. Ha ezt a 28 vezető nem szavazza meg egyhangúlag, akkor a szankciók a nyáron érvényüket veszítik.

Bármely EU-tagállam megvétózhatja a büntetőintézkedések kiterjesztését és a Guardian Magyarország mellett Olaszországot, Görögországot, Szlovákiát, Ausztriát és a Csehországot említi azok között, akik enyhíteni akarják a szankciókat.

Nagyon nehéz, mert ezek a tagállamok nagyon nyíltan értésre adják, hogy mások az érdekeik és más a nézőpontjuk. Nincs kétség, nincs egységes irányvonal a 28 tagállam között; 28 különböző külpolitika létezik - mondta Donald Tusk. Az EU vezető szerint naivitás vagy képmutatás"Putyin orosz elnök vagy a szeparatisták jóindulatára számítani. Putyin ellenségeket akar, erősebb akar lenni náluk és el akarja őket pusztítani... az egyetlen hatásos módszer ellene a nyomásgyakorlás - tette hozzá.

Tusk más nyugati vezetőkhöz hasonlóan nem hajlandó elmenni Moszkvába a május 8-i győzelem napi ünnepségekre. Véleménye szerint a "tökéletlen" minszki tűzszünet arra jó lehet, hogy "Ukrajna felkészüljön el elhúzódó konfliktusra".