Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az uniós politikus körútján keddtől csütörtökig a balkáni migrációs útvonal által leginkább érintett országok vezetőivel tárgyal. A bécsi megbeszélés után Szlovéniába utazott, ezt követően Horvátország, Macedónia és Görögország illetékeseivel folytat megbeszélést.

Az utóbbi hónapok történései miatt nem csoda, ha Ausztriában nő a feszültség, fogytán a türelem, mialatt a populista erők teret nyernek - jelentette ki Donald Tusk. Hangsúlyozta: éppen ezekben az időkben fontos, hogy a nyugalmat megőrizve mielőbb egy közös európai terv szülessen.

Tusk emlékeztetett, hogy az utóbbi uniós csúcs megállapodása szerint a tagállamok kivétel nélkül teljesítik a közös szabályokat, a schengeni egyezményt. Aláhúzta: most nem az a kérdés, hogy alkalmazni kell-e a schengeni szabályokat, hanem hogy ezt miképpen kell megtenni. Nincs más választás - jelentette ki, hozzátéve: minderről azonban közösen kell dönteni, bármely állam kizárása nélkül. Az APA osztrák hírügynökség jelentése szerint Tusk nem említette ugyan, azonban ezzel a kijelentésével célzott a múlt héten Bécsben rendezett, a migrációs válság lehetséges megoldásait tárgyaló nyugat-balkáni konferenciára, amelyre Görögország nem kapott meghívót.

Tusk szerint a hatékony határvédelmi rendszer mellett az uniónak meg kell birkóznia a humanitárius következményekkel, és mindenekelőtt támogatnia kell Görögországot.

Törökországra utalva úgy fogalmazott: Európa már megmutatta, hogy a háború által megviselt országok mellett áll, azonban egyúttal elvárja, hogy partnerei segítsenek megakadályozni a humanitárius katasztrófát.

Faymann és Tusk megegyeztek arról, hogy csak a külső uniós határok hatékony védelme jelentheti a közös európai megoldáshoz vezető utat. Az osztrák kancellár szerint már az unió külső határain kell kiderülnie annak, hogy ki utazhat be Európába, és kit kell visszautasítani. Úgy vélte: amennyiben ez nem történik meg a külső határszakaszokon, akkor az országoknak, akárcsak Ausztriának, cselekedniük kell a saját határaik mentén.

Az osztrák kancellár kijelentette: Ausztria nem Németország váróterme, és elutasítja a menekültek korlátlan átengedését. Faymann egyúttal emlékeztetett arra, hogy Ausztria tavaly az ország lakosságához viszonyítva több menekültet fogadott be, mint Németország. "Nem, ezt nem sikerül megoldani" - jelentette ki Faymann utalva Angela Merkel német kancellár a "Wir schaffen das", vagyis "megoldjuk" mottóval fémjelzett menekültpolitikájára.

A kancellár kijelentette: Ausztria készen áll arra, hogy a menekültválság európai kezelése esetén közreműködjön a megoldáskeresésben.