Túszdráma zajlik Franciaországban

Két férfi egy normandiai templomban ejtett foglyokat. A rendőrség végül ártalmatlanította a tetteseket, úgy tűnik ismét az Iszlám Állam csapott le.
Dzindzisz Sztefan, 2016. július 26. kedd, 11:01
Fotó: MTI/EPA

A késsel felfegyverkezett elkövetők négy vagy hat főt tartanak fogva, a Saint-Etienne-du-Rouvray-ban található templomban - számolt be a BBC.

A France 3 szerint egy pap, két apáca és néhány templomlátogató van a túszejtők karmában.

 

 

Az Independent szerint a rendőrség egyelőre nem sokat árult el a még zajló esetről, így azt sem tudni, hogy vannak-e sérültjei a túszejtésnek.

A friss hírek szerint a francia rendőrség különleges egysége már megérkezett a helyszínre, egyesek szerint tüzet is nyitottak, sőt egy helyi újságíró szerint már vannak sérültjei is az esetnek.

Az Independent és a BBC is arról számolt, be hogy a túszejtőket időközben semlegesítették a hatóságok (a BBC szerint megölték őket), ám a rendőrség egyelőre csak annyit közölt, hogy kéri a lakosságot, kerüljék el a környéket, illetve ne készítsenek se fotót, se videót az esetről. Az orosz RT szerint az egyik túsz is meghalt.

A francia rendőrség szóvivője végül hivatalosan is bejelentette, hogy a túszejtőket "ártalmatlanították", ám azt nem árulta el, hogy a médiértesülések igazak-e, azaz valóban lelőtték-e az elkövetőket.

Az Independent szerint legalább egy túszt - feltehetően az egyik papot - hordágyon vitték el a helyszínről, miközben több más hírügynökség is ír civil áldozatról.

Később megerősítették az egyik túsz halálát, a francia belügyminiszter szerint pedig egy másik életéért is küzdenek az orvosok. Manuel Valls francia miniszterelnök horrorról beszélt egy barbár támadás után. A The Sun szerint azért tette ezt, mert a támadók által megölt papot lefejezték. Más, mérsékeltebb híroldalak arról írnak, hogy elvágták a torkát.

Bár a támadókat már ártalmatlanították, a rendőrségi akció még nem ért véget: most az alagsort kutatják át bombák után kutatva - írja a Sky News.

A támadást a Ferenc pápa is elítélte, mondván átérzi a fájdalmat, melyet ezzel az abszurd tettel okoztak az elkövetők.

Francois Hollande francia elnök időközben bejelentette, hogy a támadók az Iszlám Államhoz tartoztak és hogy a "gyáva támadás" után országa továbbra is teljes erőbedobással fog a terrorszervezet ellen harcolni.

Ez már támadássorozat

Bár a francia miniszterelnök, Manuel Vallis nemrég épp azt mondta a parlamentben, hogy 2015 januárja, azaz a Charlie Hebdo elleni támadás óta számos terrorakciót sikerült meghiúsítani, a francia hatóságnak az utóbbi 18 hónapban igen sok dolga volt: a mai immár a nyolcadik terrortámadás volt ezen időszak alatt az országban. Az akciók súlyosságát jól mutatja, hogy ezek során közel 230 ember vesztette életét és több százan sebesültek meg.

  • 2015. január 7-9. - Ez volt az első komolyabb támadás, mely nemcsak a Charlie Hebdo szerkesztőségét érintette, hanem többet közt egy kóser boltot is. A párizsi akcióban 17-en vesztették életüket.
  • 2015. február 3. - Egy férfi egy katonák által védett zsidó közösséget támadott meg Nizza központjában. Számos katonát megkéseltek, de itt szerencsére senki sem halt meg.
  • 2015. június 26. - Egy embert lefejeztek, kettő másikat pedig megsebesítettek, amikor Lyonban megtámadtak egy vegyi üzemet. A fejet végül a gyár bejáratánál helyezték el, ahova arab nyelvű feliratot is elhelyeztek. Az elkövető ezután behajtott az üzem területére és több gázpalackot is felrobbantott.
  • 2015. augusztus 21. - Az Amszterdamból Párizsba tartó vonaton egy terrorista lövöldözni kezdett, három embert is megsebesítve. Hogy nem lett nagyobb tragédia, kizárólag annak köszönhető, hogy néhány amerikai katona szabadsága alatt éppen a vonaton tartózkodott és meghallották, ahogy az elkövető megtölti fegyvereit a vonat wc-jében.
  • 2015. november 13. - A legszörnyűbb támadás: az összehangolt akcióban, mely során többek közt egy koncerten, több étteremben és az utcán is lövöldöztek, 130 halottat hagytak hátra a terroristák Párizsban.
  • 2016. június 13. - A Párizstól nem messze található Yvelinesban egy késsel felfegyverkezett férfi a helyi rendőrkapitányt és annak feleségét ölte meg, mielőtt a hatóságok lelőtték volna.
  • 2016. július 14.- Kamionnal hajtottak a nemzeti ünnepet ünneplők közé Nizzában, legkevesebb 84 halott.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Rodent, 2016.07.28 10:34

@krix: Igen, igy van. Nem tudtad? Nem artana egy kis tudast magadra szedned, mielott okoskodsz :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix, 2016.07.28 10:28

@Rodent:

Ökörke, a muzi haverjaid miért ölik egymást?
Egymáson is bosszút akarnak állni?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

INRI, 2016.07.28 10:03

Hozzátéve: a kereszténység utána az iszlám a legnagyobb hívőszámmal rendelkező vallás.
A keresztények elismerik az összes többi vallás létjogosultságát, az ökumenizmus jegyében gyakorolják is. Ferenc pápa többször meghajolt zsidó és iszlám, buddhista vezetők előtt.
A zsidók ugyan nem ismerik el Jézust prófétának magukat kiválasztottnak tartják de nem is támadják a más felekezetűeket. Kiválóan együtt tudnak működni más egyházakkal. Nagyon szép példa a magyar zsidó-keresztény egyházi együttműködés.
Az iszlám nem vallás. Vannak Magyarországon egyháznak minősített felekezete...tegyük zárójelbe a botrányaikat és vonatkoztassunk el attól, hogy vannak akik az iszlám nevében ölnek.
Az iszlám nem ismer el magán kívül más "egyházat" miközben maga sem egyház.
A legtöbb muzulmán békés ember...mert muzulmánok között él.
Egy muzulmán embernek kötelező a vallása.
Nem lehet "leadni", áttérni.
Mikor megszületik ugyanazt súgják a fülébe amikor meghal...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

David Dakota, 2016.07.28 10:02

@Rodent: Tepsinek van igaza, többről van szó, mint bosszúról. Az iszlámista ideológiában a hitet erőszakkal terjeszteni kell, a szélsőséges iszlamisták szerint a nem muszlimoknak meg kell halniuk. Aki megöli őket, az Allahnak tetsző módon cselekszik és a paradicsomba jut.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Rodent, 2016.07.28 09:53

@tepsi: "DE AZ HOGY kimennek a forgalmas helyekre és csak azért hogy a paradicsomba jussanak, igyekeznek lehetőleg megölni, ha nem megy akkor megnyomorítani minél több ártatlan, számukra idegen ismeretlen embert, az igenis muszlim specialitás. "

Ez nem muszlim specialitas, hanem a te ostobasagod, ugyanis nem ezert robbantgatnak. Ok bosszut akarnak allni a sziriai bombazasokert.

Kiveve azokat akik siman elmebetegek, de oket a paradicsomi hulyeseged sem erdekli.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html