Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A késsel felfegyverkezett elkövetők négy vagy hat főt tartanak fogva, a Saint-Etienne-du-Rouvray-ban található templomban - számolt be a BBC.

A France 3 szerint egy pap, két apáca és néhány templomlátogató van a túszejtők karmában.

 

 

Az Independent szerint a rendőrség egyelőre nem sokat árult el a még zajló esetről, így azt sem tudni, hogy vannak-e sérültjei a túszejtésnek.

A friss hírek szerint a francia rendőrség különleges egysége már megérkezett a helyszínre, egyesek szerint tüzet is nyitottak, sőt egy helyi újságíró szerint már vannak sérültjei is az esetnek.

Az Independent és a BBC is arról számolt, be hogy a túszejtőket időközben semlegesítették a hatóságok (a BBC szerint megölték őket), ám a rendőrség egyelőre csak annyit közölt, hogy kéri a lakosságot, kerüljék el a környéket, illetve ne készítsenek se fotót, se videót az esetről. Az orosz RT szerint az egyik túsz is meghalt.

A francia rendőrség szóvivője végül hivatalosan is bejelentette, hogy a túszejtőket "ártalmatlanították", ám azt nem árulta el, hogy a médiértesülések igazak-e, azaz valóban lelőtték-e az elkövetőket.

Az Independent szerint legalább egy túszt - feltehetően az egyik papot - hordágyon vitték el a helyszínről, miközben több más hírügynökség is ír civil áldozatról.

Később megerősítették az egyik túsz halálát, a francia belügyminiszter szerint pedig egy másik életéért is küzdenek az orvosok. Manuel Valls francia miniszterelnök horrorról beszélt egy barbár támadás után. A The Sun szerint azért tette ezt, mert a támadók által megölt papot lefejezték. Más, mérsékeltebb híroldalak arról írnak, hogy elvágták a torkát.

Bár a támadókat már ártalmatlanították, a rendőrségi akció még nem ért véget: most az alagsort kutatják át bombák után kutatva - írja a Sky News.

A támadást a Ferenc pápa is elítélte, mondván átérzi a fájdalmat, melyet ezzel az abszurd tettel okoztak az elkövetők.

Francois Hollande francia elnök időközben bejelentette, hogy a támadók az Iszlám Államhoz tartoztak és hogy a "gyáva támadás" után országa továbbra is teljes erőbedobással fog a terrorszervezet ellen harcolni.

Ez már támadássorozat

Bár a francia miniszterelnök, Manuel Vallis nemrég épp azt mondta a parlamentben, hogy 2015 januárja, azaz a Charlie Hebdo elleni támadás óta számos terrorakciót sikerült meghiúsítani, a francia hatóságnak az utóbbi 18 hónapban igen sok dolga volt: a mai immár a nyolcadik terrortámadás volt ezen időszak alatt az országban. Az akciók súlyosságát jól mutatja, hogy ezek során közel 230 ember vesztette életét és több százan sebesültek meg.

  • 2015. január 7-9. - Ez volt az első komolyabb támadás, mely nemcsak a Charlie Hebdo szerkesztőségét érintette, hanem többet közt egy kóser boltot is. A párizsi akcióban 17-en vesztették életüket.
  • 2015. február 3. - Egy férfi egy katonák által védett zsidó közösséget támadott meg Nizza központjában. Számos katonát megkéseltek, de itt szerencsére senki sem halt meg.
  • 2015. június 26. - Egy embert lefejeztek, kettő másikat pedig megsebesítettek, amikor Lyonban megtámadtak egy vegyi üzemet. A fejet végül a gyár bejáratánál helyezték el, ahova arab nyelvű feliratot is elhelyeztek. Az elkövető ezután behajtott az üzem területére és több gázpalackot is felrobbantott.
  • 2015. augusztus 21. - Az Amszterdamból Párizsba tartó vonaton egy terrorista lövöldözni kezdett, három embert is megsebesítve. Hogy nem lett nagyobb tragédia, kizárólag annak köszönhető, hogy néhány amerikai katona szabadsága alatt éppen a vonaton tartózkodott és meghallották, ahogy az elkövető megtölti fegyvereit a vonat wc-jében.
  • 2015. november 13. - A legszörnyűbb támadás: az összehangolt akcióban, mely során többek közt egy koncerten, több étteremben és az utcán is lövöldöztek, 130 halottat hagytak hátra a terroristák Párizsban.
  • 2016. június 13. - A Párizstól nem messze található Yvelinesban egy késsel felfegyverkezett férfi a helyi rendőrkapitányt és annak feleségét ölte meg, mielőtt a hatóságok lelőtték volna.
  • 2016. július 14.- Kamionnal hajtottak a nemzeti ünnepet ünneplők közé Nizzában, legkevesebb 84 halott.