Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Hatalmas tűz pusztított Litvániában egy gumiabroncsok újrahasznosításával foglalkozó gyárban - tudósított a lengyel határtól nem messze, 60 kilométerre történt esetről a Rzeczpospolita. A litvánok az évszázad ökológiai katasztrófájának nevezik a tüzet: a kerekek négy napig égtek, a helyzet olyan súlyos, hogy a balti államok teljes újrahasznosítási iparágára hatással lesz.

A tűz akkora nagy volt, hogy Litvánia legnagyobb városaiból (Vilnius, Kaunas, Marijampole) kellett összeszedni a tűzoltó egységet. Ennek dacára napokig nem sikerült eloltani az égő abroncsokat, és a fekete füst egybefüggő rétegekben szennyezte a levegőt. A munkahelyek, az iskolák, az óvodák zárva maradtak. A lakosokat figyelmeztették, ne menjenek ki az utcára. Tilos volt a helyiségeket szellőztetni.

A hivatalos jelentések szerint a légszennyezés a normális négyszeresét érte el, ám független szakértők szerint a közvélemény megnyugtatása érdekében kozmetikázták az adatokat. Az előzetes vizsgálatok azt mutatják, hogy az érintett vállalat, az Ecologista számos szabályt megszegett, és azokat az iránymutatásokat sem hajtotta végre, amelyeket a 2018-as ellenőrzés kötelezővé tett. Az illetékes minisztérium szerint sajnálatos módon nem lehet bezáratni a környezetvédelmi rendelkezéseket megszegő cégéket.