Tűz ütött ki Csernobilban

Tűz ütött ki a csernobili zónában lévő Vörös-erdőben, azon a területen, ahol a legmagasabb a radioaktivitás szintje - közölte az ukrán katasztrófavédelmi szolgálatra hivatkozva az MTI.
Szepesi Anita, 2018. június 5. kedd, 18:50
Fotó: Napi.hu

A tűz egyelőre legfeljebb 10 hektár erdőterületet érint. Kisebb gócokban lobbant fel, de egymáshoz közel. Az oltásban jelenleg 120 tűzoltó vesz részt 29 technikai eszközzel, továbbá egy repülőgép és egy helikopter.

A lángok a zóna közepén fekvő Kopacsi falunál csaptak fel. Ennek a településnek a csernobili atomerőműben 1986. április 26-án történt baleset után minden lakosát evakuálták, az összes épületét ledózerolták, csak a falu óvodája maradt meg. A sugárzás szintje az atomerőműtől mintegy 8 kilométerre nyugatra lévő területen olyannyira megemelkedett, hogy az addig zöld fenyőerdő fái vörösesbarna árnyalatúvá váltak, innen kapta a nevét a Kopacsi melletti erdő. Ez a terület máig a tiltott zóna legszennyezettebb része.

A radioaktivitás szintje a területen eleve magas, de stabil, azaz növekedést eddig nem mértek, a tűzoltók biztonságának szavatolása érdekében azonban  folyamatos a mérés.

Képünk illusztráció

HOZZÁSZÓLÁSOK