A Balti-tenger környezetében folyó orosz katonai tevékenység egyre határozottabban az Oroszországhoz tartozó Kalinyingrádban összpontosul - vélik szakértők a lengyel médiában megjelent tudósítások szerint. A brit Independent szerint a Lengyelországgal határos enklávé válhat Európa legveszélyesebb pontjává.

A varsó nemzetvédelmi minisztérium tiltakozott az ellen, hogy az oroszok nagy hatótávolságú fegyverekkel felszerelt hajókat állomásoztatnak kalinyingrádi bázisokon. Elemzők szerint ez felboríthatja az európai katonai egyensúlyt.

A térségbe most először Iszkander típusú rövid hatótávolságú hadműveleti-harcászati rakétákat telepítettek, a légvédelem megerősítésével pedig megakadályozhatják, hogy a NATO légi ereje támogassa a balti államokat. Nyugati szakértők összességében úgy látják, hogy ez a régió válhat a romló orosz-NATO viszony gyújtópontjává.

Az észak-európai biztonsági rendszer romlása nyomán Norvégia úgy döntött, hogy kéri a NATO-t egy 330 fős amerikai tengerészgyalogos egység betelepítésére. A katonák az ország középső részén fognak állomásozni és külön kiképzést kapnak a fagyos-hegyes viszonyok közötti tevékenységre.