Az újabb telefonos megbeszélést Berlinből kezdeményezték - közölték Moszkvában. Azt írták, hogy az orosz államfő és a német kancellár "folytatta a véleménycserét a kiélezett ukrajnai válság megoldásához való nemzetközi hozzájárulásról".

A felek "érintették a tűzszünet betartásának ellenőrzésével kapcsolatos kérdéseket, a tűzszünet meghosszabbításának fontosságát, az összekötő csoport működésének rendszeressé tételét és az erőszakkal fogva tartott személyek kiszabadítását".

Vlagyimir Putyin ezenkívül felhívta a figyelmet "a kiéleződő humanitárius helyzetre és az Ukrajnából Oroszországba érkező menekültek növekvő számára" - olvasható a hivatalos tájékoztatásban.

Időközben Dmitrij Peszkov, az orosz államfő szóvivője bejelentette, hogy Vlagyimir Putyin az orosz nemzetbiztonsági tanács állandó tagjaival tanácskozott Moszkvában. A megbeszélésen részletesen megvitatták a kelet-ukrajnai helyzetet, "tekintettel a tűzszünet meghosszabbítására tett erőfeszítésekre és a szembenálló felek kapcsolatainak folytatására".

Az orosz Szövetségi Migrációs Szolgálat (FMSZ) adatai szerint több mint 9600 ukrán állampolgár folyamodott menekült státusért, vagy kért ideiglenes menedékjogot Oroszországban. Mintegy 95 ezer ukrán állampolgár fordult a hatósághoz és nem csak menekült státust, hanem tartózkodási vagy ideiglenes lakhatási engedélyt kérve. A menekülteknek 271 ideiglenes szállást alakítottak ki.

A bevándorlási hatóság közlése szerint az Ukrajnával határos orosz területeken mintegy félmillió ukrán állampolgár tartózkodik. Az orosz sajtóban széles körben közölt adatokból mindazonáltal nem derül ki, hogy a 96 ezer főn felüli több mint 400 ezer ukrán milyen indokkal és céllal tartózkodik a határterületeken. Nem hivatalos adatok szerint ennél jóval többen élnek és dolgoznak Oroszországban évek óta.