Úgy tűnik, ha kiépül egy rothadt rendszer, nem lehet elpusztítani

Volodimir Zelenszkij ukrán államfőt és pártját a Nép Szolgáját azért választották meg Ukrajna lakói óriási többséggel másfél évvel ezelőtt, hogy felszámolják az országban három évtizede működő régi rohadt rendszert. Itt az ideje elszámolni vele, mennyit sikerült ebből eddig teljesíteni.
Komócsin Sándor, 2020. szeptember 24. csütörtök, 19:16
Fotó: Reuters

Közel 18 hónap telt el azóta, hogy Volodimir Zelenszkij színész Ukrajna frissen megválasztott államfőjeként letette a hivatali esküjét, és úgy tűnik, ez az idő arra volt elég, hogy elődei sorsára jusson - írja Robert Homans független újságíró a bne IntelliNews hírportálon megjelent cikkében. Akárcsak két reformpárti elődje, Viktor Juscsenko és Pjotr Porosenko ő is az országban a függetlenség 1991-es megszerzése után kialakult rendszer áldozatává, részben fenntartójává vált.

Ez az úgynevezett régi rothadt rendszer négy pilléren áll. Az egyik a korrupt, megreformálhatatlan jogszolgáltatás, a másik az oligarchák regnálása, akik saját cégeiken vagy az állami vállalatok ellenőrzésével uralják az ukrán GDP termelésének nagy részét. A harmadik a parlament, amelyben a képviselők túlnyomó része vagy az oligarchák, vagy az oroszok kiszolgálója, végül a negyedik az országot behálózó kenőpénzrendszer. Ez a négy pillér érintetlen Zelenszkij hatalomra kerülése óta, pedig ha csak egy ága, az hatástalan igazságszolgáltatás megváltozna, elvégezné a dolgát, megrendülhetne az egész rothadt szisztéma.

Valami van, de nem az igazi

Tény, hogy különösen a 2014-es forradalom óta voltak változások az országban. Szabadabb lett a sajtó, szabad választásokat tartanak, átláthatóbbá vált a kormány tevékenysége, kissé visszaszorult a korrupció, átalakult a hadsereg és a nemzeti bank. Talán ezek a változások azok, amelyek miatt olyan nyugati intézmények, mint a Nemzetközi Valutaalap az undorító rendszer működése ellenére nem vonultak ki Ukrajnából.

Zelenszkijt 2019 áprilisában a szavazatok 73 százalékával választották államfővé, pártja, a Nép Szolgája a júliusi parlamenti választásokon abszolút többséget szerzett. Az elnök támogatottsága jelenleg 29 százalék, és ezzel még mindig ő a legnépszerűbb politikus Ukrajnában. A párt népszerűségi indexe 65 százalékról hanyatlott 26 százalékra. Juscsenkót és Porosenkót pontosan ugyanezzel a várakozással választották meg, és a régi rothadt rendszer pontosan úgy darálta be őket, mint Zelenszkijt.

Hatástalan intézmények

Hiába állították fel az országban a Nemzeti Korrupcióellenes Hivatalt és hiába van Legfelsőbb Korrupcióellenes bíróság, ezek személyi összefonódásokon keresztül az oligarchák és a korrupt kormányzati tisztviselők ellenőrzése alatt állnak. Porosenko, Zelenszkij elődje azt ígérte, hogy lecseréli a munkájukat elszabotáló korrupcióellenes bírákat, nem tette meg ezt, és várhatóan utóda sem fogja. Erre utalnak legutóbbi kinevezései, amelyek nyomán csak a Porosenko elleni ügyek szaporodnak, követve a hasonló, például Julia Timosenko volt miniszterelnök elleni eljárásokat. Az IMF korábban támogatása feltételül szabta a két korrupcióellenes szervezet függetlenségének biztosítását, ám hiába.

Még rosszabb a helyzet a parlamenttel. A Nép Szolgája, amelynek képviselőit azzal küldték a választók a törvényhozásba, hogy őket képviseljék, négy vagy még több részre szakadt, és gyakorlatilag elvesztette a többségét. Az egyik frakció - a 450 fős Rada 40 képviselője - Ihor Kolomojszkij oligarchától kap becslések szerint havi 50 ezer dollárnak megfelelő jövedelmet, hogy úgy szavazzanak, ahogy az gazdájuknak megfelel. Az ellenzék legnagyobb pártját Viktor Medvedcsuk vezeti, aki Vlagyimir Putyin orosz államfő lányának keresztapja.

Ami a kenőpénzrendszert illeti, a nyugati megfigyelőket meglepi, hogy miközben a kormány működése átláthatóbbá vált, a megvesztegetés zavartalanul működik. Talán kevés figyelmet fordítanak a helyi politika, az önkormányzatok szintjén működő korrupcióra. Ha nem változik Zelenszkij teljesítménye, akkor csak az a kérdés marad, hogy Juscsenko és Porosenko sorsára jut-e, azaz az ukránok keresnek valaki mást, akinek újra feladhatják a rendelést a régi rohadt rendszer felszámolására. A három elnök kudarca reménytelennek láttatja ezt a vállalkozást.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Susala, 2020.09.25 22:53

Minél erősebb minél agresszívabb agy- (és minden egyéb téren) terror diktatúra volt, minél tovább egy nép nyakára terhekve, annál sérültebb, nyomorultabb, szolgalelkűbb, gyávább nyuszi néppé válik... mindez nyomorral megspékelve, tökéletes táptalaja az újabb embertelen értelem ellenes diktatúrának... (de a nyomor sem feltétel, ld pl Azerbajdzsán, Türkmenisztán) következésképp a posztszovjet országokban kivétel nélkül diktatúra lett az ún. únió felbomlása ill megbukása után; több generációsan 'ivódik evődik velődig" az agymosás és zsarnokság... de ez kihat a befolyási zónára is ugyebár, AMIBEN MI IS BENN VOLTUNK, bár ütköző államként, de abszolút elnyomott nép voltunk történelmünk során az Árpádházi dinasztia kihalása után megszakítás nélkül! (de egyébként Árpád ház ide-vagy oda, az is feudalista elitizmus volt, tehát elnyomás, onnan kezdve hogy "államot", azaz keresztény terror diktatúrát alapított a testvérgyilkos önkoronázó, szentnek csúfolt királyunk (Eleve mi az hogy király? Egy zsarnok önkénydiktátor, semmi más...) és sleppje, erőszakkal... SZABAD A MAGYAR SOSEM VOLT, ÉS MOST SEM AZ.... pár szabad év néha volt, pl a rendszerváltás utáni 20 (-4 azaz a négy első orbánterror diktatúra, de az legalább enyhébb volt), de az a húsz sem tökéletesen és folyamatosan, hanem eléggé hullámzóan... Az agymosott gyáva sérült frusztrált népek ill azok örökletesen ugyanilyen újabb generációi (ki tudja hány emberöltő kell hogy kitisztuljon ez az elmeterror pusztítás), mind újra és újra besétálnak a diktatúra csapdájába... ahogy mi is szarbángeci zsarnokságába, úgy más népek meg másféle-, hol enyhébb, hol keményebb, de zsarnokságba-, azaz cseberből-vederbe kerültek...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darabont1453, 2020.09.25 11:09

" A sztyeppei demokráciák " alapvető tulajdonsága a korrupció és az oligarchák uralma, a független hatalmi ágak nem léteznek, azokat megvásárolt emberek vezetik eleget téve a gazdájuk minden kívánságának ( nálunk erre ott van Polt Legfőbb Ügyész és, Domonkos számvevő széki vezér, de lehetne sorolni még ). Ennek megtörésének egyetlen módja lenne egy erős polgárság valódi polgári értékrenddel.
Csakhogy ilyen nincsen.
Sajnos mi is ilyen sztyeppei demokrácia vagyunk. Nálunk is ugyanez van, csak a magyar nép elvegetál a nyugati multicégek termeléséből és az uniós segélyekből. Na ilyen nincs Ukrajnában ezért nagyobb ott a szegénység.

Változás nem lesz ott se és nálunk se, mivel nincs polgárság aki egy ilyen változásnak az élére álljon. Ennek legfőképpen történelmi okai vannak.

Ukrajna tovább halad a lejtőn lefelé, vajazza magának a csúszdát és vajazza neki Oroszország is. Bukott állam lesz, hacsak már most nem az, aki tud menekül onnan, leginkább nyugatra. Lengyelország gazdaságában már most hatalmasat számít az ukrán munkaerő. Az a megdöbbentő, hogy Európában kevés olyan ország van, aminek ilyen kedvező természeti adottságai vannak, mint Ukrajna ( hatalmas kiterjedésű, kiváló minőségű termőterületek, nagy vízhozamú folyók, kikötőknek alkalmas partvidék, kellemes éghajlatú tengerpart ). Óriási lehetőség lenne a kereskedelem, mezőgazdaság, turizmus területén, de a nehéziparban is.

Mégsem működik évtizedek óta semmi.....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Sorathul, 2020.09.25 10:26

@gondolkoggyunk:
"Amióta feltalálták az internetet (tehát a demokratikus nyilvánosságot), azóta egy korrupt rendszer felülről történő lebontása igen egyszerű dolog."
Igen?
Én személy szerint ebben erősen kételkedem.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Sorathul, 2020.09.25 10:24

@Darquan:
"azért egy rohadt rendszer nem csak úgy egyik napról a másikra alakul ám ki"
Igaz, de felszámolásuk is legalább annyi időt (ha nem többet) vesz igénybe mint kialakításuk.
Egy ciklus alatt nem lehet látványos eredményt felmutatni, így bukni fog a dolog.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

gondolkoggyunk, 2020.09.25 10:24

Amióta feltalálták az internetet (tehát a demokratikus nyilvánosságot), azóta egy korrupt rendszer felülről történő lebontása igen egyszerű dolog. Persze ha valójában senki sem akarja odafenn a dolgot, úgy nem fog menni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html