Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Szeptember végén 285 294 munkanélküli volt Romániában, de az is lehet, hogy 471 ezer, attól függően, hogy ki mondja - írta a Maszol. Előbbi adat a munkaügyi minisztériumtól származik, míg utóbbit az Országos Statisztikai Intézet (INS) közölte. A minisztérium adatai szerint szeptember végén 93 965 fő részesült munkanélküli segélyben, 191 329 személy pedig már kikerült az ellátó rendszerből. A tárca szerint az számít munkanélkülinek, aki nyilvántartásba vétette magát valamelyik megyei munkaerő ügynökségnél.

Az INS az uniós definíciót alkalmazza. Ennek alapján készült a legutóbbi teljes körű felmérés 2019-ben, amikor 400 ezer munkanélkülit találtak. Ezek száma nőtt 471 ezerre. A foglalkoztatottak száma akkor 8,6 millió volt, azonban ebből a létszámból csak 6,5 millióan voltak alkalmazottak. A fennmaradó 2,1 millió főt vállalkozók, egyéni vállalkozók, szellemi szabad foglalkozásúak, őstermelők, szövetkezeti tagok és "más nemzetgazdasági ágazatokban foglalkoztatott személyek" tették ki.

Valószínű ugyanakkor, hogy a munkanélküliek valós száma nagyobb az INS adatánál. A 2019-es felmérés során 400 ezer olyan, a 15. életévét betöltött személy találtak, aki nem volt sem foglalkoztatott, sem munkanélküli, sem diák vagy egyetemista, sem nyugdíjas, sem háztartásbeli, sem pedig szociális segélyben részesülő személy. Ha a munkába állás szándékát nem tekintjük a munkanélküliség kritériumának, akkor valószínű, hogy a tényleges állástalanok száma lényegesen meghaladja az INS kimutatásaiban szereplő hivatalos értéket.