Úgy tűnik, Romániának van egy nagy titka

Romániában többféle statisztikát vezetnek a munkanélküliek számáról, amelyek óriási eltérést mutatnak. Így nem lehet tudni, hány munkanélküli van a 19 milliós országban.
Barabás Júlia, 2020. december 2. szerda, 06:20
Fotó: Getty Images

Szeptember végén 285 294 munkanélküli volt Romániában, de az is lehet, hogy 471 ezer, attól függően, hogy ki mondja - írta a Maszol. Előbbi adat a munkaügyi minisztériumtól származik, míg utóbbit az Országos Statisztikai Intézet (INS) közölte. A minisztérium adatai szerint szeptember végén 93 965 fő részesült munkanélküli segélyben, 191 329 személy pedig már kikerült az ellátó rendszerből. A tárca szerint az számít munkanélkülinek, aki nyilvántartásba vétette magát valamelyik megyei munkaerő ügynökségnél.

Az INS az uniós definíciót alkalmazza. Ennek alapján készült a legutóbbi teljes körű felmérés 2019-ben, amikor 400 ezer munkanélkülit találtak. Ezek száma nőtt 471 ezerre. A foglalkoztatottak száma akkor 8,6 millió volt, azonban ebből a létszámból csak 6,5 millióan voltak alkalmazottak. A fennmaradó 2,1 millió főt vállalkozók, egyéni vállalkozók, szellemi szabad foglalkozásúak, őstermelők, szövetkezeti tagok és "más nemzetgazdasági ágazatokban foglalkoztatott személyek" tették ki.

Valószínű ugyanakkor, hogy a munkanélküliek valós száma nagyobb az INS adatánál. A 2019-es felmérés során 400 ezer olyan, a 15. életévét betöltött személy találtak, aki nem volt sem foglalkoztatott, sem munkanélküli, sem diák vagy egyetemista, sem nyugdíjas, sem háztartásbeli, sem pedig szociális segélyben részesülő személy. Ha a munkába állás szándékát nem tekintjük a munkanélküliség kritériumának, akkor valószínű, hogy a tényleges állástalanok száma lényegesen meghaladja az INS kimutatásaiban szereplő hivatalos értéket.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2020.12.02 11:52

Például az, hogy a Fradi pálya is Bukarestben van.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

snel, 2020.12.02 10:59

@DrNemoda: Attól, hogy valami nem ismert valakinek, még nagyon nem titok!!! Ráadásul ugyanarról a dologról lehet két eltérő igaz állítás. Csak a valóságból nincs kettő, az igaz (vagy hamis) állítások számának nincs elvi korlátja. Ebben az esetben is ez történt, sokféle módon lehet a munkanélkülieket számba venni, az adatokat értelmezni és publikálni. Az olvasásukhoz viszont kell egy kis intelligencia, esetleg még képzettség is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

DrNemoda, 2020.12.02 07:29

Az semmi, Magyarországon meg minden titok !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html