A lengyel dolgozók jelentős többsége kevesebbet keres az országos átlagfizetésnél - idézte a gazeta.pl a statisztikai hivatal (GUS) jelentését. Az ok egyszerű: az országos átlagba beleszámítják a legmagasabb kereseteket is. A dolgozók felének nem jut több havi bruttó 3551 zlotynál (266 ezer forint)l, ami 800 zlotyval (60 ezer forint) kevesebb az átlagnál.

Ilyen részletes adatokat a GUS csak minden második évben ad közre, így a mostani statisztika 2016-ra vonatkozok. Tavaly az átlagfizetés elérte a bruttó 4347 zlotyt, de a dolgozók 66,2 ennél kevesebbet keresett.

Mint a jelentésből kiderül, a munkában állók 17,5 százaléka 2016-ban kevesebbet kapott havi bruttó 2173 zlotynál, ami kisebb az országos átlag felénél. Egynegyedük az országos átlag 50 és 75 százaléka közötti bért kapott. A nők 70,5, míg a férfiak 62,1 százaléka jut az átlagnál kevesebb jövedelemhez.

A férfiak átlagosan 7,2 százalékkal kerestek többet a nőknél az egész gazdaság átlagában, de nagyok a különbségek a különböző ágazatokban. A legnagyobb különbség, 30 százalékos a pénzügyi szektorban és a szolgáltatások területén van a férfiak javára. Az építkezéseken ugyanakkor a nők közel 15 százalékkal többet keresnek, valószínűleg azért, mert ebben az ágazatban magasabb beosztásban dolgoznak.

A nyitókép forrása: Pixabay.com