Az elmúlt 24 órában 320 új megbetegedést és 16 halálesetet regisztráltak, miközben 84 személy hagyta el gyógyultan a kórházat.

A hivatalos adatok azt jelzik, hogy immár hatodik napja növekszik az újonnan diagnosztizált fertőzések száma. A vasárnap közölt 320-as szám már negyedik napja nagyobb, mint az előző 30 nap átlaga, ráadásul sokkal, 74 százalékkal magasabb. Megugrott az elhalálozások száma is: míg több mint két héten át 10 körül volt a napi halálesetek száma, szombaton 14-et, vasárnap pedig már 16-ot jelentettek.

A hét során folyamatosan nőtt az aktív esetek száma is. Míg hétfőn 4444 fertőzöttet kezeltek, vasárnapra 4870-re emelkedett a számuk.

A legfrissebb hivatalos adatok szerint a SARS-CoV-2 vírus romániai megjelenése, február 26. óta 21 999-en fertőződtek meg az országban. Közülük 15 719-en meggyógyultak, 1410-en pedig meghaltak. A jelenleg ápolt 4870 fertőzött közül 165-en vannak intenzív osztályon.

A járványhelyzet kedvezőtlen alakulását jelző vasárnapi adatok épp egy nappal az előtt jöttek, hogy Romániában lazítják a járványügyi korlátozásokat. Így hétfőtől már nem kerülnek otthoni karanténba azok, akik 17 európai ország valamelyikéből érkeznek. A felsorolt országok között van Magyarország is. Ugyancsak hétfőtől engedélyezik a nagy bevásárlóközpontok, a kültéri medencék, az óvodák és bölcsődék megnyitását, de a mozik és a plázák játszóterei, valamint beltéri vendéglátóhelyei zárva maradnak. Továbbra is kötelező a védőmaszk viselése a tömegközlekedési járműveken és minden nyilvános zárt térben.

A Ludovic Orban vezette jobboldali kisebbségi kormány a jövő héten készül határozatot hozni a június 16-án lejáró veszélyhelyzet 30 napos meghosszabbításáról. Az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) ügyvivő elnöke, Marcel Ciolacu már pénteken kijelentette, hogy nem ért egyet a hosszabbítással. Azzal vádolta a kormányt, hogy felduzzasztja az új fertőzések adatait, hogy ezekkel gyakoroljon nyomást az ellenzékre, és érje el a veszélyhelyzet meghosszabbításának parlamenti megszavazását.