Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A lengyel méz egyre népszerűbb külföldön, de még mindig többet importálnak belőle, mint amennyit exportálnak főleg Franciaországba és Németországba - adta hírül a gazeta.pl. A BNP Paribas Bank elemzéséből kiderül, hogy 2017-ben az mézexport értéke 35,9 millió euró volt (mennyiségbe 15,2 tonna), ami 18,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Ugyanakkor tovább nőtt az import is, ennek értéke 47,6 millió euró volt. A titok nyitja, hogy a behozatal egy részét továbbexportálják. Ugyanakkor nehéz megállapítani, mennyi is az exportban annak a méznek a mennyisége, amelyet a hazai méhészetek állítottak elő. A külföldről behozott méz mennyisége évről évre növekszik. A lengyelek a világ 8. mézimportőrei és 13. mézexportőrei voltak az elmúlt évben.

Az import 55 százaléka (14 ezer tonna) Ukrajnából származik, Kínából jön a behozatal 31,5 százaléka (8 ezer tonna). Az átlagos, nem "szakmai" méhészet 13,5 kilogramm mézet állít elő évente egy méhcsaládtól, míg az ezzel foglalkozó ágazatnál ez a szám 23 kilogrammot.

A fotó forrása: Johan Piber/Pexels