Új adót kaphatnak a nyakukba az áruházak - terjed az európai modell?

A lengyel kormány megfontolja, hogy új adót vessen ki a nagyobb áruházakra, amelyet a területük alapján állapítanának meg. Varsó arra számít, hogy az EU-nak nem lesz kifogása.
Barabás Júlia, 2019. november 1. péntek, 07:40
Fotó: Napi.hu

Jadwiga Emilewicz vállalkozási és technológiai miniszter bejelentette, hogy a kormány fontolgatja egy olyan új adó bevezetését, amelyet az áruházak alapterület után vetnének ki - adta hírül az onet.pl. Elmondása szerint Spanyolországban már létezik egy ilyen típusú közteher és várakozásuk szerint Brüsszelnek nem lesz kifogása ellene.

Nem jövedelemadóról és pláne nem áfa típusú adóról - azaz a cégek forgalmától függő közteherről - lenne szó, hanem egyfajta "zsúfoltsági adóról".

Az igazán nagy alapterületű áruházak ugyanis a környezetükben megnövekvő forgalommal jelentősen terhelik a környezetüket. Az állam kénytelen bővíteni a közlekedési infrastruktúrát, ami nincs ingyen. Ez indokolná, hogy újabb hozzájárulást szednének a cégektől.

A miniszter szerint idén már biztosan nem viszik a parlament elé az új közteher ügyét, részben azért, mert még csak a koncepció készült el, a jogi előkészületekkel még adósak.

Emellett fel kell állnia az új kormánynak - amelyet továbbra is a Jog és Igazságosság  pártja támogat. Így jövőre kerülhet napirendre az áruházi alapterület-adó.

HOZZÁSZÓLÁSOK