Új átok sújtja Európát: a holtpont politika

Európában – és nem csupán az öreg kontinensen – terjed egy új politikai járvány, nevezzük holtpont vagy patthelyzet politikának. A megerősödő radikális politikai erők és a visszaszoruló mérsékeltek nem képesek együtt vezetni az országaikat, ami újra és újra kormányozhatatlan állapothoz vezet. Ma már ez a nem normális helyzet a normális állapot.
Komócsin Sándor, 2019. november 9. szombat, 18:45
Fotó: Greenpeace

Spanyolországban választások zajlanak, ami nem lenne rendkívüli dolog, ha négy éven belül nem a negyedik szavazást tartanák - kezdi a politika gyökeres változását elemző cikkét Gideon Rachman, a Financial Times (FT) publicistája. Ráadásul várhatóan egyik párt sem lesz képes olyan fölénybe kerülni, hogy az ország kitörjön az elmúlt évek patthelyzetéből és kimozduljon a kormányozhatatlanság holtpontjáról. Ugyanez a helyzet Izraelben: a szeptemberi választás döntetlennel végződött a két legnagyobb politikai erő között, így újabb választás jöhet - egy éven belül a harmadik.

Ez a két eset jól mutatja, hogy új korszakba léptünk: a demokratikus holtpontok, a világos eredmény nélküli választások korszakába. A spanyol és az izraeli szavazássorozat extrém példái ennek, de az új politikai patthelyzetek egyáltalán nem kivételek. Például a német kvázi kétpártrendszer, amelyben a konzervatív és a szociáldemokrata párt váltogatta egymást a hatalomban gyakorlatilag megszűnt: a 2017. őszi szavazás után öt hónapig tartó alkudozás után kénytelenek voltak nagykoalíciót kötni és népszerűségi mutatóik azóta is romlanak.

Régi módszer

Az említett három országban arányos választási rendszert üzemeltetnek, míg az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban a győztes mindent visz elvén alapulót. Az amerikai elnökválasztás garantáltan elvezet ahhoz, hogy valakiből az USA államfője lesz. Eközben azonban a választók rendre az elnök ellenzékét juttatják hatalomra a kongresszus egyik házában, ami könnyen patthelyzetekhez vezethet. A felek pénzügyi vitái miatt nem jutott forrás az elmúlt években többször is hosszabb-rövidebb ideig az állam egyes intézményeinek működtetésére (shutdown).

Természetesen minden országnak megvannak a helyi sajátosságai, de két jelenség általánosnak mondható. Az egyik a bejáratott kvázi kétpártrendszerek széttöredezése, a másik a polarizáció, a szélső jobb és a szélső bal megerősödése, amely egyben előtérbe tolja az identitáspolitizálást, azt, amikor nem szakpolitikai kérdésekről (egészségügy, oktatás stb.) folyik a vita, hanem arról, hogy ki a hazafi és ki árulja el a hazát, ki a néplélek megjelenítője és ki a nemzetidegen.

Kik jöttek?

Spanyolországban az 1975 óta működő jobb-bal váltógazdaságot a 2008-as válság törte meg, amelynek nyomán mindkét oldalon új, a hagyományos elit ellen fellépő politikai erők jelentek meg. Ezt bonyolítja a katalán függetlenségi mozgalom, ami egyben tipikus példája, hogyan bukik át a racionális megfontolásokon alapuló döntéseken az identitáspolitika indulathulláma. Németországban populista jobb- és baloldal már 160 helyet szerzett a törvényhozásban, hozzájárulva ahhoz, hogy szétszóródó többi mandátum alapján kétségbeejtően nehéz legyen valamilyen kormányzóképes többséget összehozni.

Ahogy Spanyolországban egyik mérsékelt párt sem tud együttműködni a tűzön-vízen át Katalónia függetlenségét akaró politikai erőkkel, úgy Izraelben a radikális vallásos pártokkal nem tudnak kompromisszumot kötni a hagyományosnak nevezhető politikai erők. Németországban a koalícióalkotás fellegvárában az euroszkeptikus jobboldallal, illetve a keletnémet rendszerváltás veszteseinek pártjával nem érthetnek szót a mérsékelt politikai erők.

Britek

Az Egyesült Királyságban a győztes mindent visz típusú választási rendszer ellenére jó eséllyel olyan parlament ülhet össze december 12-e után, amelyben egyik pártnak sem lesz abszolút többsége. A brexit körüli kibékíthetetlenül eltérő nézetek miatt a koalíciókötés nem látszik sanszosnak. A két nagy párt, a konzervatívok és a Munkáspárt a 2017-es szavazáson visszaszorította a kisebbeket, ám most várhatóan éppen fordított lehet a végeredmény: feljöhetnek a Liberális Demokraták és a Skót Nemzeti párt.

A brit választók utálták a most feloszlott parlament döntésképtelenségét, ám könnyen lehet, hogy újra létrehoznak egy ugyanilyen törvényhozást. Ezzel az országuk felsorakozik Spanyolország és Izrael mellé. Ha a toryk megőrzik relatív többségüket, és Boris Johnson megtarthatja a miniszterelnöki posztot, akkor mókuskerékbe kerül, amit hajthat a végtelenségig anélkül, hogy előrejutna.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

frikazojd, 2019.11.10 11:50

gyakorlatilag az a probléma, hogy a túl sok ráérő tájékozatlan öregember (50+) kurvára leszarja, mi lesz a világgal, csak nekik legyen jó még arra a kis időre, ezért a legképtelenebb baromságokat ígérő nácikra szavaznak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ilsi, 2019.11.10 09:34

Nehéz egy absztrakt EU-val azonosulni. Mindenki éljen és dolgozzon a szülőhelyén!
OPEtörökdúlás ORSZÁGOS PECH ÉS BALEKSZÖVETSÉG (OpeBaSzö)
-Erdogan a legnagyobb zöld: eltakarította az autókat a fél belvárosból!
-Szijjártóra 50 testőr vigyáz. Nehogy disszidáljon?
-Még egy ilyen látogatás és újrázzuk Mohácsot.
-Amikor ránéztem a buszsofőr műszerfalára, meglepődve ezt láttam:
*UTASOK LECSESZÉSE gomb
*JÖN PUTYIN gomb
*JÖN ERDOGAN gomb
*MINDENKI A FRANCBA gomb
-Mikor jön Erdogan, mindig nyitunk egy török iskolát.
Ez a finom stratégia! Szulejmán elbújhat!
-A múltkor követte Erdogant egy mecsetbe (egy hitetlen a szent helyen?). Mikor a török elkezdett muzulmánul imádkozni, igencsak feszengett. Utólag tanácsot kért, lehet-e áttérni a mohamedán hitre ? egy órára?
-Meghívta Törökországot az EU-ba - ahonnan őt is ki akarják rakni?
-Egy nap 6 meccset is képes megnézni.
Ehhez kell a katonai repülő flotta: 1. NB1-es gép, 2. Bundesliga-gép, 3.VB-gép.
-5 egyház mondott áldást a Puskás stadionra.
Viszonzásul a Magyar Labdarúgó Szövetség megígérte, ő fogja celebrálni a karácsonyi nagymisét.
-Az év háza természetesen a karmelita kolostor, ahol lakik az apát, az új történelmi egyház hű szolgálója.
-Ki mondta: Heuréka?
(1. Arkhimédész feltaláló 2. Gulyás szóvivő, letaláló, amikor meghallotta, Borkai ki van a vízből.)
-Melyik az igazi környezetvédő párt?
A DK és az MSZP: visszarakták használt kádereit ? újrahasznosítás címen!
-Melyik az igazi keresztény párt?
Az ellenzéki: ?Szeresd felebarátodat?, ?Tartsd oda másik orcádat is?.
-Miután Hadházy föliratozta Orbán beszédét, több képviselő szinkronizálást követelt.
-Fidesz: 5 polgármesterhelyettes helyett inkább egészségügyre kellene költeni.
Rendben! Akkor a 99 államtitkár fizetését is!
-Mikor megkérdeztem kölni barátaimat, mért adják pénzüket Orbánnak, Rejtő-i választ adtak: Nem állíthatunk minden euró mellé egy közlekedési rendőrt!
-Az Állampapír plusz-t díszes okmány formában már a postán is kínálgatják.
De mi lesz, ha 5 év alatt szétrágják a patkányok? Vagy elviszi a cica?
-Egy bíróság egy tüntetőre a következő büntetést szabta ki:
Hallgassa a Kossuth Rádió híreit, 0-24 órában.
-Ki a legjobb lottózó?
(Az orvosod.)
-Legjobb könyv a rongyos könyv.
-Úriember nem siet. /ökokiskáté/
-Úriember vonaton utazik./uo./
-Jön a 0. osztály az általánosba.
Ha csöngetnek ? pelenkázni!
-Pedagógus fizetésemelés? Nejem fizetését ?bruttósították?: kevesebb lett!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html