Miközben Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke a napokban azt twittelte, hogy az USA és Észak-Korea kormánya jó viszonyt ápol egymással (és majd meglátjuk mi jön ki ebből), a Financial Times (FT) szerint a tények ennek éppen ellenkezőjét mutatják. Az elnök szerint Kim Dzsongun észak-koreai diktátor tartani fogja magát ahhoz az ígéretéhez, hogy országa lemond nukleáris arzenáljáról.

Ennek azonban ellentmond, hogy Phenjan bírálja Washingtont azért, mert nem hajlandó enyhíteni az Észak-Koreával szemben bevezetett szankcióin, miközben a rezsim számos gesztust tett, amelyekkel azt próbálja igazolni, hogy kész az atomleszerelésre. Például felszámoltak egy atombombák tesztjére használt létesítményt és egy interkontinentális ballisztikus rakéták kilövésére használt bázist.

Gesztust vártak

Arra számítottunk, hogy a jó szándékunk jeléül tett lépések segítenek a kölcsönös bizalmatlanság oldásában - írta a phenjani külügyminisztérium közleménye. Ezzel szemben az USA továbbra is a nemzetközi szankciók és a nyomásgyakorlás pártján áll. A közlemény emellett bírálta azokat az intézményeket és hírszerző szervezeteket - megfogalmazása szerint az USA szócsöveit -, amelyek azt állítják, hogy Észak-Korea továbbra is fejleszti atomfegyverit és nagy hatótávolságú rakétáit.

Miközben az elnök bizakodik, nemzetbiztonsági főtanácsadója, John Bolton azzal vádolta a dzsucse ideológiát követő rezsimet, hogy nem teszi meg a szükséges lépéseket a nukleáris leszerelés terén. Válaszul Ri Jong Ho észak-koreai külügyminiszter meglehetősen dühösen kijelentette, hogy az amerikaiakkal állati nehéz boldogulni.

Nehogy azt higgyék...

Észak-Korea ugyan belegyezett abba, hogy leszereli nukleáris haderejét, és tartja magát ehhez a vállalásához, de fenn fogja tartani az atomika terén kiépített tudományos bázisát, miután úgy látja, hogy az amerikaiak nem fogják feladni ellenséges viselkedésüket velünk szemben - idézett az iráni Mehr hírügynökség vezető diplomatát.

Az FT értékelése szerint ez kínos lehet Donald Trumpnak, aki a Kimmel tartott szingapúri csúcstalálkozója után azt mondta, hogy immáron - a garanbociás elnök egyetlen húzásának, a csúcs tető alá hozásának köszönhetően - Észak-Korea nem jelent nukleáris veszélyt a világra.

Hóbortos viselkedés

A dél-koreai vezetés eközben fokozta erőfeszítéseit annak érdekében, hogy fenntartsa a diplomáciai közeledés lendületét. Ennek érdekében közvetítő szerepre törekszik Phenjan és Washington között. Szöul igyekszik tető alá hozni számos határokon átnyúló projektet, amelyekkel kapcsolatban azt reméli, hogy hosszú távra megalapozzák a feszültség enyhülését a régióban.

Phenjan eközben nem adta fel szeszélyes viselkedését. A napokban visszavonta képviselőit abból a testületből, amelynek a határokat átszelő utak helyzetével kellett volna foglalkoznia. Az északi rezsim nem érezte szükségét annak, hogy magyarázatot adjon erre az intézkedésére.

A fotó forrása: Ed Jones/AFP