Új brexit-terv: kiderült, mikor szavaz a brit parlament

Január utolsó hetében szavaz a londoni alsóház arról a javaslattervről, amelyet a konzervatív párti brit kormány állít össze a brit EU-tagság megszűnésének (brexit) további menetéről. A legfrissebb felmérések szerint azonban már jelentős többségben vannak a konzervatív választókörzetekben is azok, akik inkább újabb népszavazást szeretnének a brexit ügyében kialakult patthelyzet feloldására.
K. Kiss Gergely, 2019. január 17. csütörtök, 14:39
Fotó: Pexels

Az alsóház a héten a modern brit parlamentarizmus történetében példátlan, 230 fős többséggel elutasította a brexit feltételrendszeréről az EU-val novemberben elért 585 oldalas megállapodást. Theresa May miniszterelnöknek a megállapodás alsóházi tárgyalási folyamata közben - a kormány szándékai ellenére - elfogadott törvénymódosítás alapján három ülésnapon belül, vagyis hétfőig kell a ház elé terjesztenie a kormány új javaslatait arról, hogy a brexit-folyamat milyen irányt vegyen - írja az MTI.

May már a megállapodás elutasítása után bejelentette, hogy jövő hétfőn ismerteti a parlamentben a kormány álláspontját a továbbiakról. A Downing Street csütörtökön közölte, hogy az új kormányzati javaslatcsomagot az alsóház január 29-én tárgyalja és aznap szavaz is róla.

Theresa May kormánya szerda este megnyerte a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője, Jeremy Corbyn által kezdeményezett bizalmi szavazást, és May a szavazás után azonnal bejelentette, hogy mielőtt előterjesztené hétfőn új javaslatait, egyeztetésre hívja az ellenzéki pártok vezetőit a brexit-folyamat további irányáról.

A konzultációk már szerda éjjel megkezdődtek, és csütörtökön folytatódtak, ám Jeremy Corbyn visszautasította a részvételt, mondván: a tárgyalások feltétele a Munkáspárt részéről az, hogy Theresa May egyértelműen zárja ki a megállapodás nélküli brexit lehetőségét.

Corbyn csütörtökön, a dél-angliai Hastings városában mondott beszédében megerősítette ezt az álláspontját. Kijelentette: azzal, hogy továbbra is a lehetőségek között hagyja a megállapodás nélküli kilépést az EU-ból, Theresa May valójában zsarolással próbál újabb kísérletet tenni arra, hogy elfogadtassa a képviselőkkel a brexit feltételeiről kötött, "elfuserált alkuját".

A Munkáspárt vezetője szerint a brexit ügyében kialakult patthelyzetből az új parlamenti választások kiírása kínálná a legjobb kiutat.

Komoly fordulatot hozna egy új népszavazás

A csütörtökön ismertetett legfrissebb felmérések és elemzések szerint ugyanakkor többségben vannak azok, akik szerint e patthelyzet megoldására új EU-népszavazást kellene kiírni, és ha ez megtörténne, ugyancsak többségben lennének a bennmaradásra voksolók.

A FocalData piackutató cég a legnagyobb brit közvélemény-kutató csoport, a YouGov legutóbbi vizsgálatainak elemzése alapján kimutatta, hogy még a konzervatív képviseletű brit választókörzetek több mint 90 százalékában - köztük az új referendum gondolatát mereven elutasító Theresa May választókörzetében is - többségben vannak azok, akik szerint újabb népszavazást kell kiírni.

A FocalData elemzése szerint - amely a Best for Britain népszavazáspárti kampánycsoport számára készült - azon 317 nagy-britanniai választókörzetből, amelyeket konzervatív párti törvényhozók képviselnek az alsóházban, 290-ben vannak többségben azok, akik szerint a választóknak kellene kimondaniuk a végső szót a brexitről.

A kutatás szerint 166 körzetben meghaladja az 55 százalékot, 44-ben a 60 százalékot az új referendum pártolóinak aránya. Az újabb népszavazást a legnagyobb arányban két londoni kerület, Chelsea és Fulham összevont választókörzetében támogatják: e konzervatív képviseletű körzetben a választók 73 százaléka mondta azt, hogy referendummal kell feloldani a brexit ügyében kialakult patthelyzetet.

Theresa May miniszterelnök Berkshire megyei választókörzetében a szavazásra jogosultak 59,5 százaléka, a keményvonalas tory brexit-tábor frontembere, Boris Johnson volt külügyminiszter nyugat-londoni választókerületében 61,4 százalék szeretne újabb népszavazást.

Csütörtökön, a felmérés eredményének ismertetésével egy időben a kormányzó Konzervatív Párt több alsóházi képviselője és tagja Right to Vote néven kampányt indított az újabb referendumért. Az elnevezés szavazati jogot jelent, de értelmezhető olyan kifejezésként is, hogy helyénvaló lenne a szavazás.

A YouGov ugyancsak csütörtökön ismertetett, 1070 fős választói minta bevonásával elvégzett új felmérése szerint ha újabb referendumot írnának ki, országos átlagban a választók 56 százaléka szavazna arra, hogy az Egyesült Királyság maradjon az Európai Unió tagja. A brit EU-tagságról 2016 júniusában tartott népszavazáson a kilépésre voksolók kerültek szűk, 51,89 százalékos többségbe.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

antitroll, 2019.01.17 21:52

@Panzerkraftwagen_Drei:
Miért nem lehet?
Kérdezd meg kedvenc tory képviselőidet.
Pont azért!
Egyébként meg lehet egyoldalúan, de az nagyon fájna.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darquan, 2019.01.17 21:40

@Panzerkraftwagen_Drei: ugye!!! hogy megéri neki elválni!!! hát mijen hüje férje van már???
szavazzon mindenki!
piros-fehér-zöld válás!
szuverén pzkfw3!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Panzerkraftwagen_Drei, 2019.01.17 21:24

@Darquan: "a közös kassza is"

Az angolok nettó befizetők voltak, az egyik legnagyobb, tehát a "közös kassza" nagy része most náluk marad, ostoba barátom...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darquan, 2019.01.17 21:17

@Panzerkraftwagen_Drei: szavazzunk!
pzkfw3 lépjen ki a házasságából? IGEN/NEM

de az igen az azt fogja jelenteni, hogy minden nála marad, a közös kassza is! mert a férje hüje!
VOTE DIVORCE! piros-fehér-zöld DIVORCE!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Panzerkraftwagen_Drei, 2019.01.17 21:12

@antitroll: "Nem lehet teljesíteni"

Miért nem lehet teljesíteni, Móricka? Az EU valami börtön, ahonnan nem lehet csak úgy lelépni, vagy mi?

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html