A koronavírus elleni vakcina valószínűleg nem készül el 2021 vége előtt. Ez a legkorábbi időpont - véli a világ legnagyobb gyógyszergyártója, a svájci Roche vezérigazgatója, Severin Schwan a Business Insider híre szerint. A világon több tucat kutatócsoport dolgozik azon, hogy kifejlesszen egy oltást a vírus ellen, amelynek segítségével védetté lehetne tenni az embereket, újraindulhatna a gazdaság és nem utolsósorban kevesebb lenne a koronavírus-betegség halálos áldozata.

Schwan szerint inkább az antitest tesztekre érdemes most ráfeküdni, mint a vakcinára, ez adhat egy kiskaput, amelyen át az emberek visszatérhetnének a munkájukhoz. A vérteszt, amelyet a Roche májusban dob piacra, meghatározhatja, hogy valakit elkapott-e a fertőzés vagy sem. Így folyamatos teszteléssel vissza lehetne engedni az embereket a munka frontjára, miután látnánk, hogyan javul a közösségek immunitása a vírussal szemben.

Más kutatók optimistábbak: Sarah Gilbert és csapata az Oxfordi Egyetemről többször is bejelentette, hogy olyan embereken végzett tesztekhez kezdenek hozzá a napokban, amelyek eredményeként szeptemberre elkészülhet az oltás. Más kérdés az oltóanyag tömeggyártásának beindítása, ami sok milliárd euróba kerülhet. Gilbert 80 százalékban biztos, hogy kutatótársaival sikerrel járnak, miután csimpánzokon is tesztelték a készítményüket.