Új célországot találtak a lengyel kivándorlók

A brexit körüli bizonytalanság miatt kiszerettek a lengyelek Nagy-Britanniából, pedig korábban ez volt a külföldre igyekvők fő célpontja. Milliónyi lengyel él a szigetországban.
Barabás Júlia, 2018. november 25. vasárnap, 14:45
Fotó: Shutterstock

Ma már nem az Egyesült Királyság a vendégmunkásként Nyugat-Európában állást kereső lengyelek kedvenc célországa, hanem Németország, a skandináv államok és Hollandia - írta a Rzeczpospolita a Work Service hr-tanácsadó cég jelentésére hivatkozva. További változás, hogy a munkaerőhiány miatt emelkedő hazai béreknek köszönhetően kevesebben igyekeznek külföldre, mint korábban.

Ennek ellenére még mindig több mint kétmillió lengyel próbálna szerencsét a határon túl. Nagy-Britannia eddig a második helyen állt a célországok rangsorában, lényegében egy szinten Németországgal, amely ma a legkedveltebb úti cél. A nyugati szomszédba a vendégmunkásnak készülők 23 százaléka menne szívesen, a szigetországba azonban csupán három százalékuk. Korábban 30 százalék volt az utóbbi arány.

Az ok nyilvánvaló: hírek szerint az EU-s kilépés után az Egyesült Királyság megszigorítja migrációs politikáját, de annak is nagy a hatása, hogy egyre növekszik a bizonytalanság a kereseti lehetőségekkel kapcsolatban.

HOZZÁSZÓLÁSOK