Új sóhivatal ejtőernyősöknek?

Úgy tűnik, a lengyel kormánytól sem idegenek az enyhén szólva vitatott projektek. Új kutatóintézetet hoznak létre a miniszterelnök irányítása alatt azzal az indokkal, hogy ilyen eddig még nem létezett. Az ellenzék szerint nem véletlenül.
Barabás Júlia, 2018. augusztus 19. vasárnap, 07:40
Fotó: Shutterstock

Andrzej Duda lengyel államfő aláírta a jogszabályt a Lengyel Gazdasági Intézet (PIE) megalakításáról, amely a miniszterelnök irányítása alatt fog működni - írta a Business Insider Polska. Az intézmény a kormánytól független, de annak megrendelésre is dolgozó konjunktúrakutató intézet helyét veszi át, célja többek között a kormány gazdasági stratégiájának végrehajtásához szükséges szakvélemények megalkotása lesz.

A kormánypárti körökből származó ötlet gazdái szerint jelenleg nincs olyan miniszterelnöki felügyelet alatt tevékenykedő intézmény, amely Lengyelország fejlődésének gazdasági vonatkozásaival foglalkozna. Szerintük a meglévő intézmények nem felelnek meg a kormány elvárásainak. Nem készítenek a varsói vezetés gazdaságpolitikáját megalapozó tanulmányokat.

Az ellenzék nem így látja. Szerintük a szaktárcák felkészült apparátusainak együttműködése és a tudományos intézményekkel folytatott konzultációk megfelelő hátteret adnának a kormány munkájához. Feltűnőnek tartják, hogy az állami költségvetésből az új szervezetre szánt ötmillió zloty (375 millió forint) máris magasabb, mint amit a háttérbe szorítandó piackutató intézet kapott.

A kormány biztosított mindenkit, hogy az új intézmény szigorúan tudományos-kutató intézet lesz és a személyi kérdéseket kizárólag a tehetség és a tudás alapján fogják eldönteni. Más szóval nem a kormánypártból érkező ejtőernyősöknek hozták létre az új hivatalt.

A fotó forrása: Shutterstock

HOZZÁSZÓLÁSOK