Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az orosz rendőrség hamarosan olyan megfigyelőrendszerrel fog rendelkezni, amelynek segítségével nem csupán arcuk, hanem tetoválásuk, íriszük és hangjuk alapján is fel lehet ismerni az embereket - vette át az orosz nyelvű helyi sajtó hírét a Moscow Times. Moszkvában már január 1-jétől elindult egy arcfelismerő rendszer, amelynek ellenzői pereket indítottak a főváros döntése ellen, illetve azt ajánlják az embereknek, hogy fessék ki magukat.

A belügyminisztérium rendszere - amely tehát sokkal többet tud majd, mint az arcfelismerés - 2021 végén indulhat - derült ki sajtóértesülésekből. A rendőrségnél még egy olyan szoftvert is tesztelnek, amely testtartásukról, járásukról is felismerhetővé teszi az embereket. Természetesen a bűnüldözők hatékonyabb üldözésével magyarázzák a rendszer bevezetését, ami több milliárd rubelbe kerül.

Moszkva egyébként legalább 152,4 milliárd forintnak megfelelő összeget költött csak a rendszer hardverére. (Ebből majdnem kijönne az új budapesti népstadion költsége.) Ez több mint 170 ezer kamerát tartalmaz, amelyek közül 105 ezer van összekötve az arcfelismerő szoftverrel. Ezek a kamerák épületek bejáratánál vannak. Az orosz főváros metróhálózatában szeptembertől élesítik az arcfelismerő rendszert.