A szaúdi közlés szerint mindaddig szüneteltetik az olajexportot a Báb el-Mandeb szoroson keresztül, amíg az útvonal biztonságos nem lesz - idézi a portál a Reuters információját. Szaúd-Arábia becslések szerint napi mintegy 500-700 ezer hordó olajat szállít a szoroson keresztül, de a Perzsa-öböl menti országok Szuezi-csatornán keresztül bonyolódó olajexportjának zöme, ahogyan a Sumed csővezetéken áramló olajszállítmányok is áthaladnak a szoroson.

Összevetésül, a globális olajkereslet napi 100 millió hordó körül alakul. A kuvaiti olajszállító hajókat üzemeltető társaság már közölte, mérlegeli, hogy kövesse-e a szaúdi példát. Az irányadó Brent árfolyama az azonnali piacon 1 százalék körüli erősödésbe lendült, mielőtt enyhén lefelé korrigált volna. Este hat óra magasságában az árfolyam 74,61 dolláron tetőzött.

A hútik, miután korábban a szoros lezárásával fenyegettek, csütörtökön azt közölték, hogy más, a Vörös-tenger partján található szaúdi kikötő megtámadásához is rendelkeznek a megfelelő katonai kapacitással.

Az incidens a régiós geopolitikai feszültség erősödésére utal. Szaúd-Arábia és Irán évek óta háborút folytatnak Jemenben, a Báb el-Mandeb tengerszoros mentén, amely a Vörös-tengert köti össze az Indiai-óceánnal - emlékeztet a portfolio.hu.