Új-Zéland nyilvánosságra hozta, hogyan kívánja erősíteni védelmi képességeit, s bár nem említik Kínát mint olyan országot, amelynek katonai erősödésétől tartania kellene a szigetországnak a Csendes-óceán délnyugati térségében, egyértelmű, hogy az ázsiai óriás befolyásának növekedésétől tartanak - írja a Reuters. Erre lehet következtetni az elmúlt évben megjelent elemzésből, amely úgy értelmezi Kína katonai előretörését mint ami alááshatja a régió stabilitását.

A védelmi minisztérium legutóbbi jelentése arról szól, hogy a Magyarországnál háromszor nagyobb, de csak feleannyi lakosú országnak új szintre kell emelnie védelmi képességeit, hogy képes legyen szembe szállni az olyan kihívásokkal, mint a klímaváltozás, a határokon átnyúló bűnözés és a térség országainak geopolitikai, geostratégiai versengése.

A jelentés szerint Új-Zélandnak a térség stabilitásának és biztonságának erősítése érdekében együtt kell működnie a "hozzá hasonlóan gondolkodó" partnerekkel. Az első számú prioritásnak ugyanakkor a humanitárius segítségnyújtást jelöli meg, amelyre a természeti katasztrófák és a klímaváltozás következményei miatt lehet szükség.

A katonai beszerzések alapján úgy tűnik, egyelőre elsősorban a felderítésre koncentrálnak. A kormány idén döntött arról, hogy négy, Lockheed Martin C-130J Super Hercules szállító repülőgéppel váltja le öt kiöregedő  C-130 Herculesét. Tavaly vásároltak négy Boeing P-8A Poseidon utasszállító gép méretű felderítő-járőröző repülőgépet, és a védelmi tárca jelentésében szó van járőrhajók vételéről is 2020-ban. Szükség lehet továbbá távolról irányítható repülőgépes rendszerekre és a műholdas felderítés erősítésére.